Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів

Доплата уповноваженій особі: позиція Мінекономіки

Уповноважена особа (УО) — відповідальна за організацію та проведення процедури закупівлі. Її визначає або призначає замовник шляхом покладення на працівника із штатної чисельності функцій УО як додаткової роботи з відповідною доплатою згідно із законодавством (п. 1 ч. 1 ст. 11 Закону № 922).

Тож Мінекономіки наголошує, що Закон № 922 встановлює імперативну норму щодо доплати, якщо керівник замовника донавантажує працівника як УО у спосіб, що визначає пункт 1 частини 1 статті 11 Закону № 922. І щоб дотримати вимог Закону, керівники замовників мають враховувати необхідність передбачати відповідні видатки.

Доплата уповноваженій особі: позиція НАДС

Нормативно правові акти, які визначають порядок оплати праці державним службовцям держоргану, який провів класифікацію посад держслужби, не містять механізму здійснення доплати за покладення функцій УО як додаткової роботи.

Водночас оплату праці (доплату) УО проводять на підставі законів та інших нормативно-правових актів України, генеральної, галузевих, регіональних угод, колективних договорів (п. 3.3 Примірного положення про УО, затвердженого наказом Мінекономіки від 08.06.2021 № 40). Розмір заробітної плати (доплати) УО визначають у трудовому договорі (контракті) відповідно до вимог законодавства.

Тож, на думку НАДС, у 2024 році держслужбовцю держоргану, який провів класифікацію посад держслужби, доплату, передбачену пунктом 1 частини 1 статті 11 Закону № 922, можна встановити:

  • в розмірі, визначеному керівником (керівником держоргану/керівником держслужби);
  • за умови, що таку доплату передбачає колективний договір;
  • виключно в межах економії фонду оплати праці.

Доплату держслужбовцям, визначену постановою КМУ «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів» від 30.12.2022 № 1487, установлюють в порядку, що визначає ця постанова.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді