Чи повинна новопризначена УО звітувати про незакриті договори замовника

2132

Запитання

В організації, в якій я наразі працюю, є незакриті договори за 2018 та 2019 роки. Проте на той час я тут не працювала. Чи потрібно мені тепер закривати своїм КЕПом ці договори, які вже давно протерміновані при закритті?

Відповідь

Законодавець наразі зобов’язує замовника самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднити в електронній системі закупівель інформацію про закупівлю, зокрема звіт про виконання договору про закупівлю — протягом 20 робочих днів з дня виконання сторонами договору про закупівлю або закінчення строку дії договору про закупівлю, за умови його виконання сторонами, або його розірвання (ст. 10 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII).

Як призначити уповноважену особу

Натомість у чинній в 2018 та 2019 році редакції статті 10 Закону № 922 було передбачено, що звіт про виконання договору замовник оприлюднює протягом трьох днів з дня закінчення строку дії договору, виконання договору або його розірвання. Тож якщо термін дії договорів 2018 та 2019 років закінчився, то прозвітувати про виконання договору про закупівлю слід було у строки, які встановлює Закон.

Відповідальною за організацію та проведення закупівель є уповноважена особа (УО), яка визначається або призначається розпорядчим рішенням замовника у встановлений законодавством спосіб. Замовник має право призначити декілька уповноважених осіб, за умови, що кожна з таких осіб буде відповідальною за організацію та проведення конкретних закупівель.

Щоб забезпечити організацію та проведення закупівель, замовник повинен мати, зокрема, накази про призначення/визначення УО, Положення про роботу УО, Порядок організації закупівель у замовника. У цих документах зазвичай і передбачають, хто з УО і як завершуватиме розпочату закупівлю замість того працівника, що звільняється. Відтак УО, яка звільнялася, та новопризначена УО мали діяти відповідно до встановленого порядку передачі закупівельних справ.

Тож у будь-якому разі, якщо закупівлі проводила інша УО чи тендерний комітет, то всі документальні підтвердження з деталями проведення закупівель у замовника мали передати призначеній УО за допомогою підписаного передавального акта. Цей документ обов’язково мав містити інформацію про процедури закупівель, договори, за якими невиконані та за якими виникала потреба прозвітувати після передачі справ.

Отже, наразі уповноважена особа виконує свої повноваження відповідно законодавства, Положення про уповноважену особу та розпорядчих документів замовника. Відповідно, якщо цими документами замовника передбачено, що УО повинна прозвітувати за проведені закупівлі 2018 та 2019 року, то вона має виконувати встановлені вимоги.

Водночас зважайте, за УО несе персональну відповідальність за прийняті нею рішення і вчинені дії (бездіяльність) відповідно до законів України; за повноту та достовірність інформації, що оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу з питань закупівель; за порушення вимог, установлених Законом та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання. Тобто новопризначена УО не відповідатиме за рішення чи бездіяльність УО, яка під час виконання закупівельної функції допустила порушення законодавства про закупівлі та звільнилася.

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Звіт про виконання договору 2024

Пояснимо, коли та як замовник оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про виконання договору про закупівлю. Дізнайтеся ключові аспекти звітування за видами закупівель, вимоги та строки оприлюднення звітності
51926

Що врахувати закупівельнику наприкінці грудня 2023-го: 6 гарячих справ

Кінець року — завжди виклик для закупівельників. Треба не тільки завершити рік, а й розпочати закупівлі на наступний. Розгляньмо основні гарячі справи, щоб завершити 2023 рік та забезпечити потреби на початку 2024-го року
306

Закупівля без використання електронної системи

Публічні закупівлі без застосування електронної системи стали основними під час воєнного стану. Допоможемо розібратися, яку інформацію оприлюднювати та коли. А також надаємо протокол УО про здійснення закупівель без використання ЕСЗ
79593

Зміни до договору про закупівлю без використання електронної системи: публікувати чи ні

Якщо замовник вносить зміни до істотних умов договору про закупівлю, укладеного за результатами відкритих торгів, то зобов’язаний оприлюднити в ЕСЗ повідомлення про внесення таких змін протягом трьох робочих днів з дня їх внесення. А чи повинен замовник публікувати зміни до договору про закупівлю без використання електронної системи, з’ясуймо у статті
7768