Зміни до договору про закупівлю без використання електронної системи: публікувати чи ні

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Якщо замовник вносить зміни до істотних умов договору про закупівлю, укладеного за результатами відкритих торгів, то зобов’язаний оприлюднити в ЕСЗ повідомлення про внесення таких змін протягом трьох робочих днів з дня їх внесення. А чи повинен замовник публікувати зміни до договору про закупівлю без використання електронної системи, з’ясуймо у статті

Зміна істотних умов договору, укладеного за пунктом 11 Особливостей

Пояснимо докладніше. 

За пунктом 11 Особливостей № 1178 для здійснення закупівель товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких є меншою ніж 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких є меншою ніж 200 тис. гривень, робіт, вартість яких є меншою ніж 1,5 млн гривень, замовники можуть використовувати електронну систему закупівель відповідно до умов, визначених адміністратором електронної системи закупівель, у тому числі електронний каталог для закупівлі товарів. 

У разі здійснення таких закупівель без використання електронної системи закупівель замовник обов’язково дотримується принципів здійснення публічних закупівель, які визначає Закон.

contract.jpg

Визначаємо очікувану вартість для поточного ремонту

 

Крім того, замовник вносить інформацію про таку закупівлю до річного плану та оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою ніж 50 тис. гривень, без використання електронної системи закупівель замовник не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Інформацію, яку замовник самостійно та безоплатно через авторизовані електронні майданчики оприлюднює в електронній системі закупівель у порядку, встановленому Уповноваженим органом та Законом, визначає стаття 10 Закону № 922 з урахуванням вимог Особливостей. Для таких закупівель, із-поміж цієї інформації, замовник зобов’язаний оприлюднити лише звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. 

Однак, пункт 13 Особливостей передбачає підстави, коли замовник може укладати прямі договори без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару у разі придбання ним товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту), вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень, послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень, робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн гривень.

 

У цьому випадку замовники за результатами закупівлі, здійсненої відповідно до цього пункту, оприлюднюють в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, не пізніше ніж через 10 робочих днів з дня укладення такого договору.

У разі укладення договору про закупівлю за наявності окремих підстав, що визначені у  підпунктах 5-11, 14 пункту 13 Особливостей, замовник разом зі звітом про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та всі додатки до нього, а також обґрунтування застосування замовником підстави для здійснення закупівлі відповідно до цього пункту.

Пункт 19 Особливостей передбачає, що істотні умови договору про закупівлю, укладеного відповідно до пунктів 10 і 13 (крім підпункту 13 пункту 13) Особливостей, не можуть змінюватися після його підписання до виконання зобов’язань сторонами в повному обсязі, крім окремих випадків, що перелічені у цьому пункті. Щодо змін до договору, то пункт 19 Особливостей встановлює, що у разі внесення змін до істотних умов договору про закупівлю у випадках, передбачених цим пунктом, замовник обов’язково оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю відповідно до вимог Закону № 922 з урахуванням цих особливостей.

Зразки додаткових угод для зміни істотних умов договору про закупівлю, укладеного за Особливостями

У такий спосіб, замовник повинен розрізняти прямі договори, що укладені в межах вартісних лімітів для укладення договорів без застосування конкурентних закупівель, та ті, що укладаються через наявність окремих підстав для їх укладення. В залежності від того, що стало підставою для укладання прямого договору, замовник або оприлюднює повідомлення про внесення змін до договору про закупівлю, або ні.

Важливо! У разі коли оприлюднення в електронній системі закупівель інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце постачання товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом та/або Особливостями) несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація в повідомленні про внесення змін до договору про закупівлю може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги). Водночас Закон № 922 не містить заборони публікувати зміни до договору, укладеного без використання електронної системи. Тому замовник може публікувати їх за власним бажанням, якщо авторизований майданчик, на якому він працює, забезпечує можливість такої публікації. 

 

 

 

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді