Коливання ціни в час війни: чи може замовник нині збільшувати ціну договору

909
Автор
консультант із публічних закупівель, канд. економ. наук, Київ

Запитання

Замовник підписав у серпні договір про закупівлю електроенергії, а через місяць отримав від постачальника дві додаткові угоди — кожна на підняття ціни до 10%. Чи може замовник нині збільшувати ціну договору за двома додатковими угодами загалом на 20%.

Відповідь

povirka_lichulnukiv.jpg

Замовник має право в договорі про закупівлю збільшити ціну за одиницю товару на підставі пункту 2 частини 5 статті 41 Закону № 922. А саме у разі збільшення ціни за одиницю товару до 10% пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

До того ж збільшувати ціну в цьому випадку замовник може лише тоді, коли має письмове підтвердження коливання ціни на електроенергію на ринку. Тобто для цього постачальник має отримати підтвердження коливання ціни на ринку від компетентних органів, як-от: торгово-промислової палати чи ДП «Держзовнішінформ», і надати його замовнику.

Переліку органів, установ, організацій, які уповноважені надавати інформацію щодо коливання ціни електроенергії на ринку, та переліку підтвердних документів законодавство не обмежує.

Сторони договору можуть також брати інформацію щодо коливання ціни на ринку з офіційного сайту ДП «Оператор ринку». Однак лише тоді, коли таку можливість передбачають умови укладеного договору про закупівлю. У такому випадку варто прописувати й формулу зміни ціни в самому договорі.

Увага! Довідка про підтвердження коливання ціни електроенергії повинна містити не діапазон цін, а саме коливання. Тобто зміну ціни необхідно зазначати за певний період часу, бажано у вигляді відсотка

Натомість механізму підняття вартості договору за розрахунковий період на 20% двома додатковими угодами одразу законодавство не передбачає.

Щоб не потрапляти в такі ситуації, радимо під час закупівлі електроенергії передбачати в договорі про закупівлю формульний розрахунок ціни.

3.jpg

До теми:

▶ Зменшили ціну на електроенергію в договорі, а тепер потрібно збільшувати: чи можливо

▶ Закупівля електроенергії у воєнний час: як змінити постачальника 

▶ Курсові коливання ціни: ураховуємо в проєкті договору про закупівлю

 

 
 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64077

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575