Замовник — неплатник ПДВ: чи обов’язково враховувати ПДВ під час оголошення закупівлі

2883
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук

Запитання

Замовник — державна бюджетна неприбуткова установа, з серпня він отримав статус неплатника ПДВ. Чи обов’язково тепер оголошувати закупівлю з ПДВ?

Відповідь

pdv_002.jpg

В ЕСЗ реалізована можливість зазначати очікувану вартість закупівлі з ПДВ та без ПДВ.

Замовник також має враховувати статус учасників як платників податку з огляду на предмет закупівлі.

Пояснимо, на що зважати.

Податок на додану вартість (ПДВ) — це непрямий податок, який входить в ціну товарів (робіт, послуг). Його сплачує покупець. Проте облік та перерахування до державного бюджету ПДВ проводить продавець.

Розміри ставок ПДВ встановлює ПК.

Суму сплати ПДВ до бюджету розраховують як різницю між податковим зобов’язанням і податковим кредитом.

Податкове зобов’язання — це загальна сума податку, нарахована платником у звітному періоді — в складі вартості проданих або оплачених покупцем товарів, робіт, послуг.

Податковий кредит — це сума, на яку платник податку має право зменшити податкове зобов’язання за звітний період — сума ПДВ, сплачена таким платником у складі вартості товарів, робіт, послуг, придбаних в іншого платника ПДВ, або сплачена на кордоні митним органам.

Податковий кредит замовник може отримати тільки тоді, коли купує товари у платника ПДВ. Такий кредит важливий для замовника, що є платником ПДВ.

Якщо замовник є бюджетною установою, яка, відповідно, не є платником ПДВ, то йому байдуже щодо ПДВ в учасника. Адже для нього не формується податковий кредит. Такий замовник може оголошувати закупівлю з ПДВ і, якщо учасник буде не платником ПДВ, то на замовника це жодним чином не вплине.

Якщо предмет закупівлі відповідно до ПК не передбачає нарахування ПДВ, то замовник визначає його очікувану вартість без ПДВ. У цьому випадку жодна із сторін договору ПДВ не сплачує.

Однак замовник може бути й платником ПДВ — такими є державні підприємства, установи, що не тільки витрачають кошти, а й отримують прибуток. У такому разі укладання договору з неплатником ПДВ не сформує для такого замовника податкового кредиту і, відповідно, такий замовник сплачуватиме податок за власний рахунок. А це для нього фінансово не вигідно.

Такі замовники можуть оголошувати закупівлю без ПДВ, у такому випадку в методиці оцінки передбачають відповідний розрахунок.

Це пов’язано з тим, що такий замовник може включити суму податку в податковий кредит і таким чином компенсувати різницю в пропозиціях між постачальниками — платниками і неплатниками ПДВ. Для цього замовник — платник ПДВ може оголосити закупівлю без ПДВ.

До прикладу — постанова ВС від 13.03.2019 у справі № 915/105/18. У ній суд зазначив: з наданої прокурором тендерної документації на закупівлю вбачається, що замовник не порушив вимог статті 28 Закону України «Про публічні закупівлі». Адже у розділі V «Оцінка тендерної пропозиції» ТД зазначив інформацію про врахування ПДВ за допомогою запису: «Під час заповнення форм учасник зазначає ціну тендерної пропозиції без урахування ПДВ. При укладанні договору про закупівлю ПДВ буде нараховуватися відповідно до діючого законодавства України».

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасово окуповані території: перелік

У консультації розглянемо, хто та як затверджує перелік тимчасово окупованих територій (далі – ТОТ) та території бойових дій. А також — як закуповувати замовнику, який перебуває на ТОТ
284

Прямий договір у воєнний час за Постановою № 1178

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
55232

Види закупівель 2024

Кожен закупівельник постає перед вибором виду закупівлі. Розглянемо, від чого відштовхуватися на час воєнного стану та як діяти, щоб закупити без порушень
22386