Закупівля озброєння та військової техніки становить більш ніж 20% оборонного бюджету України

У 2024 році на виплати військовослужбовцям виділено асигнування в сумі 862,6 мільярда гривень, що становить понад 70% бюджету Міноборони України.

Закупівля озброєння та військової техніки становить більш ніж 20% оборонного бюджету України

📽️ Організовуємо закупівельний процес у військовій частині

Цей блок включає:

  • грошове забезпечення військових;
  • додаткові виплати;
  • харчування;
  • речове забезпечення;
  • винагороду за знищену техніку.

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Юрій Джигир. Він пояснив, що бюджет Міністерства оборони 2024 року умовно можна розділити на три великі пакети. Таким підходом керуються держави НАТО, адже вони категоризують свої оборонні видатки.

Першим і найбільшим, за словами заступника Міністра, є грошове забезпечення і бойові виплати, що відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2024 рік» становить 862,6 мільярда гривень.

«Однак потрібно враховувати динамічність ситуації на фронті та зростання потреб ЗСУ. У разі підвищення інтенсивності бойових дій, збільшення чисельності війська виникає необхідність у залученні додаткового фінансування, а це, відповідно, тягне за собою зміни в бюджеті і належні урядові рішення», - акцентував Юрій Джигир.

Другим пакетом є закупівля озброєння та військової техніки. Він становить більш ніж 20% оборонного бюджету України.

«20% – це певний натівський бенчмарк для видатків на військове обладнання. Якщо говоримо про кошти, то в нас на закриття потреб військових у якісній техніці та озброєнні спрямовано 265,4 мільярда гривень. Наголошу, що ці цифри – орієнтовні. Потреби в оборонному секторі динамічні і постійно уточнюються Генштабом залежно від бойової обстановки», - додав заступник Міністра оборони.

Третій пакет – це експлуатаційні видатки. Вони включають:

«Це все гроші, передбачені Державним бюджетом. Проте цьогоріч маємо додаткові кошти, зокрема ті, які виділив Уряд із резервного фонду. Так, у січні Уряд виділив Міноборони 657 мільйонів гривень для спрямування у військові частини. Ці кошти спрямовано на закупівлю техніки та озброєння, оптичних та тепловізійних приладів, засобів зв’язку, виробництво боєприпасів, ремонт та утримання техніки тощо», - повідомив Юрій Джигир.

Крім того, є ще одна інновація Бюджету 2024 року. Вона передбачає передачу частки податку на дохід фізичних осіб (ПДФО) військових від місцевих громад до держбюджету з подальшим автоматичним перерахуванням коштів «військового ПДФО» у військові частини пропорційно до сплаченого ними податку. Як зазначив Юрій Джигир, у 2024 році очікується отримати з цього джерела 7,9 мільярдів гривень.

«Ще одним джерелом надходження є місцеві субвенції на оборонні потреби. Обласні центри, об’єднані територіальні громади, райони, міста самостійно ухвалювали рішення про виділення коштів безпосередньо тим військовим частинам і на ті напрямки, які вважали найбільш пріоритетними. Протягом минулого року було перераховано майже 16 мільярдів гривень. Невикористаний залишок цих субвенцій в обсязі 4,8 мільярдів гривень перейшов як додатковий ресурс військових частин на 2024 рік», - розповів Юрій Джигир.

Він також наголосив, що будувати прогнози щодо змін до бюджету на 2024 рік складно, адже є низка невизначених чинників.

«Оборонний бюджет закладено в умовах найбільшого збройного конфлікту в Європі з часів Другої світової війни. Тривають запеклі бої, потреби Сил оборони, вимоги до них змінюються щодня. І така варіативність сценаріїв логічно призводить до перегляду фінансових показників держбюджету. Тож необхідність у додатковому фінансуванні може змінюватися залежно від поточної ситуації та об’єктивних чинників», - підсумував Юрій Джигир. 

Джерело: офіційний сайт МОУ

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Як визначити предмет закупівлі для лікарських засобів

Якщо ви проводите закупівлі ліків, маєте обов’язково врахувати, що предмет закупівлі лікарських засобів визначається не за четвертою цифрою й не так, як для медичних виробів. Як правильно діяти, щоб не порушити вимог законодавства — у статті
6346

Класифікатор медичних виробів НК 024:2023

Інформацію про предмет закупівлі медвиробу в електронній системі зазначають за його кодом та назвою відповідно до національного класифікатора НК 024:2023 «Класифікатор медичних виробів». Тож скачайте класифікатор, щоб завжди мати його під рукою
5799

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді