Клас наслідків будівель і споруд: як визначити

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Основні вимоги до класифікації класу наслідків, характеристики можливих наслідків відмови об’єкта за класами наслідків СС1, СС2, СС3 — у статті

Клас наслідків (відповідальності) будівель і споруд (далі — клас наслідків) — це характеристика рівня можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно або періодично перебуватимуть на об’єкті або які знаходитимуться зовні такого об’єкта, матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта.

Основні вимоги до класифікації класу наслідків визначено у ст. 32 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Клас наслідків визначається для кожного об’єкта - будинку, будівлі, споруди будь-якого призначення, їхніх частин, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, у тому числі тих, що належать до складу комплексу (будови). При  цьому, до складу комплексу (будови) можуть належати об’єкти, будівництво яких здійснюється за єдиною проектно-кошторисною документацією.

Усі об’єкти поділяються за такими класами наслідків (відповідальності):

  • незначні наслідки — СС1;
  • середні наслідки — СС2;
  • значні наслідки — СС3.
Чи сумувати закупівлю капітального ремонту об’єкта і проєктної документації

ДСТУ клас наслідків

Клас наслідків визначається відповідно до вимог будівельних норм і правил, затверджених згідно із законодавством.  Вимоги до визначення класів наслідків (відповідальності) об’єктів — будинків, будівель, споруд будь-якого призначення, їхніх частин, лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, у тому числі тих, що належать до складу комплексу (будови) під час їх проектування та будівництва, установлює ДСТУ 8855:2019 «Визначення класу наслідків (відповідальності)».

Клас наслідків таблиця

Клас наслідків (відповідальності) об’єктів

Клас наслідків (відповідальності об’єкта)

Характеристики можливих наслідків відмови об’єкта

Можлива небезпека, кількість осіб

Обсяг можливого економічного збитку,

м.р.з.п. *

Припинення функціонування лінійних об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, об’єктів комунікації, зв’язку, енергетики та інженерних мереж, рівень

Для здоров’я і життя людей, які постійно перебувають на об’єкті

Для здоров’я і життя людей, які періодично перебувають на об’єкті

Для здоров’я і життя людей, які періодично зовні об’єкта

Клас наслідків СС3

Значні наслідки

Понад 400

Понад 1 000

Понад 50 000

Понад 50 000

Загальнодержавний

Клас наслідків СС2

Середні наслідки

Понад 50 до 400 включно

Понад 50 до 400 включно

Понад 50 до 400 включно

Понад 50 до 400 включно

Регіональний, місцевий

Клас наслідків СС1

Незначні наслідки

До 50 включно

До 100 включно

До 100 включно

До 2 500 включно

Об’єктовий

*М.р.з.п – мінімальний розмір заробітної плати, який щорічно встановлюють у Державному бюджеті України на поточний рік

СКАЧАТИ ТАБЛИЦЮ

Клас наслідків: особливості визначення

Не можуть бути віднесені до незначних наслідків (СС1):

  1. об’єкти, характеристики можливих наслідків від відмови (стану об’єкта, при якому неможливо використовувати його або складову частину за функціональним призначенням) яких перевищують:
  • рівень можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які постійно перебуватимуть на об’єкті, — 50 осіб;
  • рівень можливої небезпеки для здоров’я і життя людей, які періодично перебуватимуть на об’єкті, — 100 осіб;
  • рівень матеріальних збитків чи соціальних втрат, пов’язаних із припиненням експлуатації або з втратою цілісності об’єкта,— 2500 мінімальних заробітних плат (до розрахунку збитків не включаються збитки замовників будівництва, які будують об’єкти без залучення коштів державного або місцевого бюджетів, кредитних коштів, наданих під державні гарантії, коштів державних та комунальних підприємств, бюджетних установ);
  1. пам’ятки культурної спадщини національного та місцевого значення, визначені відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини";
  2. нове будівництво яких здійснюється в охоронній зоні пам’яток культурної спадщини національного та місцевого значення (розміри охоронної зони визначаються відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини");
  3. об’єкти підвищеної небезпеки 1 і 2 класів, ідентифіковані відповідно до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки";
  4. житлові будинки понад чотири поверхи;
  5. об’єкти, які підлягають оцінці впливу на довкілля відповідно до Закону України "Про оцінку впливу на довкілля" (крім об’єктів, які виробляють електричну енергію з енергії вітру, за умови позитивного висновку уповноваженого органу з оцінки впливу на довкілля).

Завжди до значних наслідків (СС3) відносяться такі об’єкти:

  • пам’ятки культурної спадщини, визначені відповідно до Закону України "Про охорону культурної спадщини";
  • об’єкти підвищеної небезпеки 1 і 2 класів, ідентифіковані відповідно до Закону України "Про об’єкти підвищеної небезпеки";
  • житлові, громадські або багатофункціональні будівлі заввишки понад 100 метрів та/або з рівнем можливої небезпеки для здоров’я і життя людей понад 400 осіб, які постійно перебувають на об’єкті.

Як визначити клас наслідків

Віднесення об’єкта до певного класу наслідків здійснюється проектною організацією за погодженням із замовником будівництва.

Клас наслідків кожного об’єкта, зокрема й тих, що входять до складу комплексу (будови), зазначають у завданні на проектування. Проектувальник розраховує клас наслідків кожного об’єкта під час розроблення проектної документації. Розрахунок наводять у пояснювальній записці проектної документації на будівництво.

Проектування комплексу (будови), до складу якого входить кілька об’єктів, виконують на підставі вихідних даних, зокрема й містобудівних умов та обмежень, на комплекс (будову) у цілому. При цьому клас наслідків (відповідальності) такого комплексу (будови) не визначають.  Він може бути визначено для частини (відокремленої частини) об’єкта.

Класи наслідків об’єктів установлюють за найвищою характеристикою можливих наслідків, отриманих за результатами розрахунків. Втім, за рішенням замовника може бути прийнято вищий клас наслідків об’єкта, ніж визначений за розрахунком, окрім об’єктів, споруджуваних за рахунок бюджетних коштів, коштів державних і комунальних підприємств, установ та організацій, а також кредитів, наданих під державні гарантії.

Правильність визначення класу наслідків перевіряється під час проведення експертизи проектів, якщо здійснення такої експертизи є обов’язковим відповідно до закону.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді