Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплаті

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплаті

ХОЧУ ВЗЯТИ УЧАСТЬ В НАВЧАННІ

Ми отримали багато звернень від клієнтів та Ваших колег, які не можуть взяти участь у навчанні "Закупівлі в умовах воєнного стану" від Вищої Школи Закупівельників. Казначеї відмовили їм в оплаті та реєстрації юридичних зобов’язань. Знаємо, не кожен бухгалтер хоче псувати стосунки з Казною, бо звертається до них за консультаціями і порадами. Тож, коли отримує відмову, опускає руки і погоджується з висновками казначеїв. Але вихід є. Наші поради допоможуть і Вам діяти сміливо в схожій ситуації.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіДопоможемо розібратися:

Бюджетна установа не може вільно розпоряджатися асигнуваннями, які отримує. Витрачати кошти вона може лише після того, як пройде пильний казначейський контроль. Попри те що бухгалтери ставлять під сумнів відмови казначеїв у реєстрації зобов’язань і оплаті рахунків, вони незавжди мають достатньо аргументів, щоб обстояти свої позиції.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплаті Коли Казначейство відмовляє в оплаті рахунків у воєнний час, воно має керуватися Порядком № 590, у якому пункт 19 визначає черговість платежів з урахуванням ресурсної забезпеченості єдиного казначейського рахунку за трьома підпунктами. З-поміж них передбачено, що Казначейство може оплачувати установі рахунки й за іншими видатками. Тобто за наявності коштів на єдиному казначейському рахунку, Казначейство має оплачувати як участь у професійно-навчальних заходах, так і професійні періодичні видання.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіОтже, прямої заборони на оплату участі в заході немає. Казначеї зобов’язані прийняти і зареєструвати документи на оплату, а оплатити мають право у встановленій Порядком № 590 черговості. Можливо, затримати оплату на кілька днів.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіЯкщо у казначея виникне запитання стосовно вартості участі, радимо Вам підготувати аргументи і перелік додаткових переваг ресурсу, який Ви обрали. За потреби надайте письмове пояснення з обґрунтуванням.

Не бійтеся, будьте впевненими у своїх діях. Не сприймайте претензії казначеїв як належне. Адже інколи вони трактують норми на свій розсуд, провокують погодитися з їхньою позицією. Тому налаштовуйтеся обстоювати свої інтереси, надавати обґрунтовані пояснення.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіСкористайтеся аргументами:

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплаті Не бійтеся зіпсувати стосунки

Коли казначей відмовляється зареєструвати зобов’язання, то здебільшого перестраховується від помилок. Не хоче потім зайвий раз не пояснювати керівництву, чому саме так вчинив. Інколи казначеї трактують норми на свій розсуд, бо знають, що бухгалтери все одно погодяться з обмеженнями. Тож налаштуйтеся обстоювати свої інтереси.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіВивчіть повноваження органу Казначейства

Коли органи Казначейства реєструють бюджетні зобов’язання, вони опрацьовують підтвердні документи, зокрема й договори на закупівлю товарів, робіт та послуг, та проводять попередній контроль. Впевнено спілкуйтеся і знайте свої права.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплатіОбстоюйте свою позицію

Головне, що Ви як розпорядник бюджетних коштів зробили свій вибір вдосканалити професійні знання і підвищити свою кваліфікацію і берете на себе відповідальність. Нагадайте про це казначею.

Як бути, якщо Казначейство відмовляє в оплаті

Хочу стати найкращим фахівцем

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Технічна специфікація до предмета закупівлі – вимоги та зразок

Технічна специфікація – це одна з найбільш важливих частин у тендерній документації. Саме вона визначає чи вдасться замовнику отримати потрібне у належній якості, формі та з необхідним функціоналом. З'ясуймо, на що звернути увагу замовнику.
5523

Навчання для закупівельників «Закупівля комунальних послуг — 2024»

Важко уявити замовника, який зможе обійтися без закупівлі комунальних послуг. Ринок житлово-комунальних послуг складний, а ціни на ньому постійно змінюються. Як не припуститися помилок, закупити за вигідною ціною та правильно прописати договірні умови, роз’яснюють експерти-практики
3884

Чим особливі «Держзакупівлі», або Як ефективно користуватися е‑журналом

«Держзакупівлі» — не просто експертний продукт. Він — як смачна і корисна страва, яку приготували найліпші фахівці з найякісніших інгредієнтів. Рецепт — перевірений часом, а технології новітні. Він привертає увагу вишуканою подачею та ароматом професіоналізму. Навіть у скрутні часи ми тримаємо цю планку, адже маємо в запасі особливі складові. Про них ми вам і повідаємо
2345

Тести для уповноважених осіб із запитаннями від Мінекономіки

Редакція Експертус Держзакупівлі згрупувала для вас тести для уповноваженої особи в зручний онлайн тренажер. Просто зараз ви можете потренуватися відповідати на запитання, затверджені Міністерством в онлайн режимі
6595

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді