Prozorro аукціон: як проходить

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Пояснимо, що відбувається на кожному етапі аукціону у Prozorro. А також про зміни до Постанови № 1178, які дозволяють проводити відкриті торги без аукціону – у статті

Як проходить аукціон на Прозорро: алгоритм

В період дії воєнного стану аукціон проводиться лише у процедурі відкритих торгів. Якщо Замовник до початку аукціону перейде за посиланням, то побачить вікно, в якому зазначено таке:

  • аукціон в статусі «очікування». Тобто він ще не розпочався;
  • час, який залишився до старту аукціону;
  • ключову інформацію щодо тендеру:

📑 Протоколи УО для кожного етапу відкритих торгів

В час початку аукціону система бере перерву на 5 хвилин.

Prozorro аукціон: як проходить

Протягом цього часу можна побачити інформацію про кількість Постачальників. 

Увага! Їх назви будуть відсутні. Бачитимемо лише номери: «Учасник 1», «Учасник 2» і т. д. Інша доступна інформація — початкові ставки.

Також протягом «п’ятихвилинки» за критерієм «Ціна» або приведена ціна формується черга Постачальників: від найдорожчої ціни до найдешевшої.

Під час раундів аукціону право першим знизити ціну своєї тендерної пропозиції (ТП) або залишити її без змін має Постачальник, ТП якого була найдорожчою на етапі подання пропозиційв попередньому раунді.

Prozorro аукціон: як проходить

Щоб зробити це учасник має 2 хвилини. При цьому понизити свою ціну він має право на суму, не меншу, ніж крок аукціону, або взагалі не змінювати її.

Крок аукціону на Прозорро складає від 0,5% до 3% від очікуваної вартості закупівлі.

Постачальник може знизити ціну не менше, ніж на крок аукціону відносно своєї попередньої ставки. Втім межі для зменшенні ціни нема, тому він може це зробити не менше ніж на крок аукціону, але в той же час не обмежено більше ніж крок аукціону. Якщо Постачальник вирішив не знижувати ціну своєї ТП під час понижувального аукціону, він все ще є учасником торгів.

Увага! Розпочати зниження ціни Постачальник має право в будь-якому раунді.

Другий і третій раунди аукціону в Прозорро проходять аналогічно за таким самим принципом, що і перший.

Prozorro аукціон: як проходить

Учасники не прив’язані до кроків інших учасників. Тож, якщо хтось знизився врази більше ніж крок іншого учасника, той може не відступати від можливості зменшити ціну не менше ніж на крок.

І тільки після закінчення третього раунду відбувається оголошення результатів.

Prozorro аукціон: як проходить

А потім через декілька хвилин, як оновиться інформація, електронна система закупівель розкриває і назви учасників.

Тільки на цьому етапі можна отримати інформацію про назви підприємств, які брали участь в аукціоні. Також вже після оголошення результатів розкриються початкові ставки та ціни пропозицій, які надавали Постачальники у трьох раундах.

У період дії воєнного стану закупівля відбудеться якщо тендерну пропозицію подасть тільки один учасник. Втім, у цьому випадку аукціон не проводитиметься.

Відповідно до п. 36 Особливостей № 1178 якщо була подана одна тендерна пропозиція, електронна система закупівель після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначених замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, розкриває всю інформацію, зазначену в тендерній пропозиції, крім інформації, визначеної пунктом 40 цих особливостей, не проводить оцінку такої тендерної пропозиції та визначає таку тендерну пропозицію найбільш економічно вигідною.

Замовник розглядає таку тендерну пропозицію відповідно до вимог законодавства.

Аукціон Прозорро: правила

Щоб провести аукціон, замовник має пам’ятати чотири правила, а саме:

  1. Система автоматично визначає дату та час аукціону, тобто в цей процес люди не можуть втрутитись. Увага! Аукціон ніколи не відбувається у вихідний день. Він може бути проведеним виключно у робочий час та у робочий день.
  2. Скільки було подано тендерних пропозицій, Замовник зможе побачити лише після початку аукціону, а не заздалегідь.
  3. Аукціон складається з трьох етапів (раундів).
  4. Тільки після завершення аукціону стає доступною інформація про всіх Постачальників та всі документи, які вони надали для проведення кваліфікації.

Крім основних правил, зверніть увагу на такі:

  • електронна система активує модуль «Аукціон» автоматично, якщо Постачальників на торгах буде більше одного;
  • якщо на етапі приймання пропозицій жоден Постачальник не зареєстрував свою пропозицію, то система автоматично надає Закупівлі статус «Невдала». Тобто аукціон взагалі не почнеться і навіть не активується;
  • якщо на етапі приймання тендерних пропозицій пропозицію подав тільки один учасник розкриття відбудеться відразу після настання встановлених часу та дати розкриття тендерних пропозицій

Замовник може знайти свій аукціон та прослідкувати його перебіг. Це можна зробити двома способами:

  1. Перейти за посиланням, відображеному в особистому кабінеті в електронному майданчику.
  2. Поза особистим кабінетом за присвоєним ID номером. Це можна зробити на усіх закупівельних майданчиках або на сайті prozorro.gov.ua. Далі знову перейти за посиланням.
Тетяна Колісник консультант із питань публічних закупівель
Дізнайтеся, чи обов’язково під час відкритих торгів застосовувати аукціон та чи можна застосовувати відкриті торги з особливостями без аукціону

Аукціон із застосуванням нецінових критеріїв

Коли Замовник використовує нецінові критерії закупівлі, аукціон проводиться за приведеною ціною.

Такий аукціон має свої особливості. З’ясуймо, які саме.

Замовник, як і протягом «класичного» аукціону, при переході за посиланням бачитиме виключно приведені ціни Постачальників. Повна ціна та коефіцієнт корекції будуть недоступні.

Prozorro аукціон: як проходить

А ось Постачальник, який подав пропозицію, зможе бачити свої приведену та повну ціни.

Prozorro аукціон: як проходить

Зміни до Постанови 1178: торги без аукціону

У період дії воєнного стану замовник може проводити відкриті торги без застосування аукціону. Це буде його рішення.

Зокрема п. 37 Особливостей встановлено, що за обґрунтованим рішенням замовника відкриті торги можуть бути проведені без застосування електронного аукціону.

Оголошення про проведення таких торгів повинно містити інформацію, визначену частиною другою статті 21 Закону (крім інформації щодо кроку аукціону), а також інформацію щодо проведення відкритих торгів без застосування електронного аукціону та обґрунтування проведення замовником відкритих торгів без застосування електронного аукціону.

Мирослава Ясинська консультант з публічних закупівель
Дізнайтеся, чим ризикуєте, коли оголошуватимете відкриті торги без проведення аукціону. Проаналізуєте аргументи на користь відкритих торгів з аукціоном, підкріплені нормами

Електронною системою закупівель після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначеного замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, що проводяться замовником без застосування електронного аукціону, розкривається вся інформація, у тому числі інформація про ціну/приведену ціну тендерної пропозиції (тендерних пропозицій).

Далі такі пропозиції розглядаються відповідно до звичного алгоритму дій, що передбачений для усіх відкритих торгів.

Якщо замовником встановлені інші, крім ціни, критерії оцінки відповідно до методики оцінки, після закінчення строку для подання тендерних пропозицій, визначеного замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів, що проводяться замовником без застосування електронного аукціону, в електронній системі закупівель автоматично визначаються показники інших критеріїв оцінки та приведена ціна, після чого розкривається інформація про приведену ціну та перелік усіх приведених цін тендерних пропозицій, розташованих у порядку від найнижчої до найвищої ціни.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді