Примірна тендерна документація 2024

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Мінекономіки затвердило примірну тендерну документацію ще у 2016 році. Однак текст примірної тендерної документації досі не привели у відповідність до Особливостей. Тож, якщо замовник вирішить затвердити типову тендерну документацію для власних закупівель, має врахувати положення Особливостей — пояснимо як

Під час оприлюднення в електронній системі закупівель (далі — ЕСЗ) оголошення про закупівлю замовник завантажує також тендерну документацію.

Тендерна документація — це розроблена і затверджена замовником документація щодо умов проведення тендеру та майбутнього договору. У ній прописуються, зокрема, кваліфікаційні критерії до учасників, технічні, якісні та кількісні характеристики предмета закупівлі, критерії та методика оцінки тендерних пропозицій тощо.

Детальний перелік відомостей, які має містити тендерна документація, наведено у ст. 22 Закону про публічні закупівлі. Але замовник може включати й інші відомості, які він вважає за необхідні та вимоги щодо наявності яких передбачено законодавством. Головне — щоб така документація не містила вимог, які обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників.

Примірна тендерна документація

Щоб сформувати типову тендерну документацію у замовника за основу брали Примірну тендерну документацію, затверджену наказом Мінекономрозвитку від 13.04.2016 № 680. Однак, 19 квітня 2020 року набрала чинності нова редакція Закону про публічні закупівлі, а примірну документацію не оновили. А у 2022 році замовники почали застосовувати Закон № 922 з урахуванням Особливостей, але ситуацію з примірною тендерною документацією це не змінило.

Крім того, на практиці було введено у дію окремі поля електронної тендерної документації в електронній системі закупівель.

Тому, замовникам варто орієнтуватися на діючі вимоги законодавства при затвердженні типової тендерної документації.

Ніна Абаімова консультант з публічних закупівель
У пошуках інформації, що допоможе відібрати найкращого постачальника, замовники переглядають тендери колег, аналізують багато ТД та копіюють з них вимоги, які, на їхній погляд, є корисними. Звичайно, відкрита база даних про закупівлі — корисна річ. Але такий «серфінг по тендерках» іноді грає злу роль із замовниками. Розберемо правила, щоб сформувати вимоги ТД без помилок і порушень

Примірна тендерна документація з Особливостями

Особливостями передбачено, що тендерна документація формується замовником відповідно до вимог статті 22 Закону № 922 з урахуванням цих особливостей (п. 28 Особливостей).

До таких особливостей можна віднести встановлення кваліфікаційних вимог до учасників та підстав для відхилення учасників, що у Законі № 922 визначені у статті 17, а в Особливостях у пункті 47.

 

Крім того, є умови, що не були передбачені у Законі № 922, а саме замовник в тендерній документації обов’язково зазначає інформацію про прийняття чи неприйняття до розгляду тендерної пропозиції, ціна якої є вищою, ніж очікувана вартість предмета закупівлі, визначена замовником в оголошенні про проведення відкритих торгів.

Також, до таких умов можна віднести можливість встановлювати в тендерній документації умови проведення відкритих торгів без аукціону.

Всі інші умови тендерної документації, передбачені у переліку статті 22 Закону № 922, залишаються такими ж. Втім, опис вимог до них в тендерній документації має бути встановлений з урахуванням вимог Особливостей та того, що ними змінено в алгоритмах дій замовника, учасника та інших задіяних осіб.

🎓Не відкладайте підвищення кваліфікації на потім!

Скористайтеся унікальною пропозицією травня

akcia_traven_school.jpg ХОЧУ НА НАВЧАННЯ

Типова тендерна документація

У сфері публічних закупівель не затверджено типової тендерної документації, лише примірну.

Втім, замовники можуть самостійно розробити шаблон тендерної документації для застосування саме в організації замовника. Це допоможе уповноваженим особам розробляти тендерну документацію для кожної закупівлі, адже більшість її умов можуть бути для закупівлі будь-якого предмета закупівлі.

Втім, слід ураховувати, що в індивідуальному порядку з урахуванням особливостей предмета закупівлі та ринку його пропозицій мають розроблятися для кожної закупівлі окремо:

Окремо розглядається необхідність встановлення забезпечення тендерної пропозиції та договірних зобов’язань.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді