Закупівлю помилково оголосили без ПДВ: чи можна виправити

1670
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Замовник помилково оголосив закупівлю без ПДВ. Переможець — платник ПДВ. Як виправити ситуацію?

Відповідь

Можете виправити допущену помилку протоколом УО.

📄 Протокол УО про виправлення технічної помилки в річному плані

Процедуру розміщення інформації про публічні закупівлі, яка оприлюднюється на вебпорталі Уповноваженого органу у складі ЕСЗ, подання інформації, документів, звернень та скарг, одержання повідомлень через ЕСЗ визначає Порядок розміщення інформації про публічні закупівлі, затверджений наказом Мінекономіки від 11.06.2020 № 1082 (далі — Порядок № 1082).

Інформацію в ЕСЗ розміщують замовник / ЦЗО / учасник / постачальник / орган оскарження / органи державного фінансового контролю шляхом:

  • заповнення електронних полів, визначених адміністратором і реалізованих в ЕСЗ; та
  • завантаження відповідних документів через автоматизоване робоче місце замовника / ЦЗО /учасника / постачальника / органу оскарження / органів державного фінансового контролю.

Якщо інформація, розміщена в ЕСЗ шляхом завантаження документів, містить відомості, що відрізняються від тих, які розміщені шляхом заповнення електронних полів, автентичною є інформація, розміщена шляхом заповнення електронних полів (п. 3 Порядку № 1082).

Оприлюдненням/розміщенням інформації є її наявність в ЕСЗ в інтерактивному режимі реального часу (п. 10 Порядку № 1082).

Порядок № 1082 не містить механізму виправлення технічних (механічних) помилок, які замовник допустив під час оприлюднення відповідної інформації в ЕСЗ.

Уповноважена особа приймає рішення під час закупівлі, які оформлює протоколом із зазначенням дати прийняття рішення, який підписується уповноваженою особою (ч. 10 ст. 11 Закону № 922).

Тому, щоб вирішити проблему, як варіант, уповноважена особа може ухвалити рішення про виправлення технічних (механічних) помилок, — оформити відповідний протокол і підписати його.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Технічна специфікація до предмета закупівлі – вимоги та зразок

Технічна специфікація – це одна з найбільш важливих частин у тендерній документації. Саме вона визначає чи вдасться замовнику отримати потрібне у належній якості, формі та з необхідним функціоналом. З'ясуймо, на що звернути увагу замовнику.
5524

Кінцевий бенефіціарний власник: що врахувати у 2024 році

Хто такий кінцевий бенефіціарний власник та як замовник має перевірити інформацію про кінцевого бенефіціарного власника учасника? Чи можна відмовити в участі у процедурі закупівлі, якщо відсутній кінцевий бенефіціарний власник? Розв’язуємо законодавчі головоломки у статті
819

Пов’язані особи в публічних закупівлях 2024

Чи легко встановити, чи пов’язані особи під час тендеру? Не поспішайте відповідати на це запитання. Для початку ознайомтеся з ознаками та прикладами пов’язаних осіб. Вивчіть значущі судові рішеннями та алгоритми дій замовника, у разі встановлення пов’язаності під час проведення закупівлі.
5768

Кінцевий строк подання тендерних пропозицій: що необхідно пам'ятати

Оприлюднюючи інформацію в ЕСЗ, пам'ятайте про строк, після якого закінчиться можливість будь-яких змін в документах та вимогах до учасників. Як правильно його розрахувати — роз'яснюємо у статті
4371