Чи можна продовжити строк укладання договору, якщо міськрада не встигла виділити кошти на закупівлю

1831
Автор
консультант із питань публічних закупівель, Київ

Запитання

Закупівлю капітального ремонту в замовника частково має профінансувати міська рада. Замовник оголосив відкриті торги, визначив переможця. Утім на дату, коли спливає останній день укладання договору, не встигли провести сесію міської ради, на якій мають виділити кошти. Чи можна продовжити строк укладання договору до 60 к. дн., обґрунтувавши це відсутністю рішення сесії? Які документи необхідні для підтвердження обґрунтування?

Відповідь

Так, замовник може продовжити строк укладення договору про закупівлю. Пояснимо докладніше.

Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, який визнаний переможцем процедури закупівлі, протягом строку дії його пропозиції, не пізніше ніж через 15 днів з дати прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю відповідно до вимог тендерної документації та тендерної пропозиції переможця процедури закупівлі (п. 49 Особливостей). У випадку обґрунтованої необхідності строк для укладення договору може бути продовжений до 60 днів.

Особливості не визначають ані поняття обґрунтованої необхідності, ані способу документального підтвердження виникнення такої необхідності.

Що треба врахувати, щоб закупити капремонт: шпаргалка

З огляду на це замовник (сторони) має можливість самостійно вирішувати, чи належить та чи та ситуація до «обґрунтованої необхідності», а також яким має бути документальне підтвердження.

Тому описана ситуація потрапляє під можливість продовження строку укладення договору до 60 днів.

Рекомендуємо під час оприлюднення договору про закупівлю в окремому файлі оприлюднити повідомлення про продовження строку укладання договору з описом причин такого продовження (у довільній формі, 2—3 речення). Документальне підтвердження виникнення причин, що спричинили продовження строку укладання договору, оприлюднювати не потрібно.


🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64076

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575