Зменшення ціни за одиницю в договорі про закупівлю: чи можливе збільшення обсягу

8300
UA RU
Автор
головний редактор порталу «Держзакупівлі»

Запитання

Ціна на дизельне паливо у постачальника зменшилася на кілька гривень. Тож замовник хоче змінити у договорі специфікацію — зменшити ціну за одиницю та збільшити кількість, загальну суму договору змінювати не планує. Чи можна додатковою угодою внести такі зміни до договору про закупівлю, укладеного за результатами відкритих торгів?

Відповідь

Ні, не можна. Пояснимо чому.

Відкриті торги для закупівлі замовники використовують відповідно до пункту 10 Особливостей. Договір про закупівлю за результатами відкритих торгів сторони укладають відповідно до ЦК і ГК з урахуванням положень статті 41 Закону № 922, крім частин 3—5, 7—9 статті 41 Закону, та Особливостей.

Вносити зміни до істотних умов договору про закупівлю, укладеного відповідно до пункту 10 Особливостей, після його підписання та до виконання зо­бо­в’я­зань сторонами в пов­ному обсязі замовник може лише у виняткових випадках, які передбачає пункт 19 Особливостей.

Ціна у договорі про закупівлю є його істотною умовою. Зміна ціни після укладення договору допускається лише у випадках і на умовах, встановлених у договорі або законі.

Тож змінити ціну у договорі про закупівлю можна лише тоді, коли дотримуєте умов, встановлених у певному підпункті пункту 19 Особливостей.

 

Дизельне паливо — товар у розумінні Закону № 922. Зменшити ціну за одиницю товару у договорі про закупівлю у цій ситуації можна на таких підставах пункту 19 Особливостей:

  • погодження зміни ціни за одиницю товару в договорі про закупівлю у разі коливання ціни такого товару на ринку, що відбулося з моменту укладення договору про закупівлю або останнього внесення змін до договору про закупівлю в частині зміни ціни за одиницю товару. Ціну за одиницю товару змінюють пропорційно коливанню ціни такого товару на ринку (відсоток збільшення ціни за одиницю товару не може перевищувати відсоток коливання (збільшення) ціни такого товару на ринку), якщо є документальне підтвердження такого коливання. Зміна ціни не повинна призвести до збільшення суми, визначеної в договорі на момент його укладення (пп. 2 п. 19 Особливостей);
  •  погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення — без зміни кількості/обсягу та якості товарів, робіт і послуг (пп. 5 п. 19 Особливостей).

Для того щоб зменшити ціну за одиницю товару на підставі підпункту 2 пункту 19 Особливостей, маєте дотримати усіх умов, які він передбачає. А саме:

  • ціна товару на ринку має проколиватися з моменту укладення договору або останньої зміни ціни за одиницю товару у договорі;
  • ціну за одиницю товару змінюєте пропорційно коливанню ціни на ринку;
  • маєте документальне підтвердження коливання ціни на ринку;
  • суму договору не збільшуєте.

Як бачимо, ця підстава не передбачає можливості збільшити кількість/обсяг товару у договорі, коли змінюєте ціну за його одиницю.

У підпункті 5 пункту 19 Особливостей передбачене погодження зміни ціни в договорі про закупівлю в бік зменшення. Утім, він забороняє змінювати кількість/обсяг та якість товарів. Отже, якщо змінюєте ціну договору у бік зменшення за цією підставою, то не зможете ані збільшити, ані зменшити обсяг закупленого за договором. Зважайте й на те, що у разі зміни ціни за одиницю товару суму договору про закупівлю вам доведеться зменшити пропорційно узгодженому зменшенню ціни. А якщо в майбутньому ціна на ринку зросте і вирішите збільшити її в договорі, то виходитимете знову ж із тих підстав, що містить пункт 19 Особливостей щодо збільшення ціни. А оскільки збільшувати суму договору про закупівлю разом із ціною Особливості не дозволяють, то за цим договором у підсумку придбаєте менший обсяг, ніж планували спочатку.

Вебінар від журналу Держзакупівлі

Запис вебінару про закупівлю ліків в е-каталозі

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64084

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
579