Як уникнути поділу предмета закупівлі під кінець року замовнику, що в зоні бойових дій

809

Запитання

Замовник перебуває в зоні активних бойових дій. Свої закупівлі він проводить за потребою сьогоднішнього дня, товар та послуги закуповує в малих обсягах. Як уникнути поділу предмета закупівлі під кінець року?

Відповідь

Schkola1.png

Станьте слухачем Вищої школи Закупівельника,

щоб швидко опановувати всі закупівельні зміни в умовах воєнного стану

Замовнику, який перебуває на території активних бойових дій, досить складно не ділити предмет закупівлі. Ба більше — недоцільно закуповувати наперед, адже невідомо, що буде далі на цій території і чи не призведуть бойові дії до знищення закупленого.

Саме з огляду на цю ситуацію Особливості передбачають можливість укласти договір про закупівлю без застосування відкритих торгів та/або електронного каталогу для закупівлі товару, якщо замовник або його відокремлений підрозділ перебуває на території активних бойових дій, які не були завершені на дату укладення договору про закупівлю. Йдеться про вартісні межі предмета закупівлі:

  • товарів і послуг (крім послуг з поточного ремонту) — 100 тис. грн та вище;
  • послуг з поточного ремонту — 200 тис. грн та вище;
  • робіт — 1,5 млн грн та вище.

Замовник проводить закупівлю на підставі наявної потреби або у разі планової потреби наступного року (планових потреб наступних періодів). Заплановану закупівлю, незалежно від її вартості, замовник включає до річного плану закупівель відповідно до статті 4 Закону № 922.

Отже, замовник, що перебуває на території активних бойових дій, може планувати і проводити закупівлі на підставі наявної потреби у момент здійснення закупівлі та укладати прямі договори про закупівлю.

 

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Тимчасово окуповані території: перелік

У консультації розглянемо, хто та як затверджує перелік тимчасово окупованих територій (далі – ТОТ) та території бойових дій. А також — як закуповувати замовнику, який перебуває на ТОТ
282

Прямий договір у воєнний час за Постановою № 1178

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
55229

Види закупівель 2024

Кожен закупівельник постає перед вибором виду закупівлі. Розглянемо, від чого відштовхуватися на час воєнного стану та як діяти, щоб закупити без порушень
22377