Як змінювати договір про закупівлю електроенергії в Prozorro Market?

492
Автор
експерт, шеф-редактор Експертус Держзакупівлі

Запитання

Замовник через Prozorro Market уклав договір про купівлю електричної енергії до кінця року. Договором передбачено зміну ціни на товар. Чи можна внести зміни до договору у разі коливання ціни на ринку?

Відповідь

Змінити умови договору в цьому випадку замовник може так, як це передбачають умови укладеного договору. Пояснимо докладніше.

Не всі договори, які укладають замовники, вважають договорами про закупівлю. Тобто замовник не завжди бере до уваги вимоги до договору про закупівлю та внесення змін до нього, які визначає стаття 41 Закону № 922.

Тож за потреби внести зміни до договору маєте розуміти, про який договір йдеться і якими нормами керуватися.

Договір про закупівлю — господарський договір, який укладають замовник і учасник за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі та передбачає платне надання послуг, виконання робіт або придбання товару (п. 6 ч. 1 ст. 1 Закону № 922).

Із цієї норми випливає, що вимоги статті 41 Закону № 922 поширюються на договори, укладені за результатами проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі.

Для укладення та зміни решти господарських договорів замовник керується положеннями Цивільного (ЦК) та Господарського кодексів України (ГК).

Законодавець передбачив право замовника закуповувати в електронному каталозі у таких випадках:

  • у разі закупівель товарів, вартість яких не перевищує 50 тисяч гривень, замовник може використовувати електронну систему закупівель, зокрема електронні каталоги для закупівлі товарів (ч. 3 ст. 3);
  • у разі закупівлі товарів, вартість яких дорівнює або перевищує 50 тисяч гривень та є меншою за вартість, що встановлена у пунктах 1 та 2 частини 1 статті 3, без застосування порядку проведення спрощених закупівель, встановленого Законом, якщо закупівля товарів здійснюється з використанням електронного каталогу (ч. 7 ст. 3).

У кожному з цих випадків ми говоримо про звичайний господарський договір, адже сторони уклали такий договір без проведення процедури закупівлі/спрощеної закупівлі.

Отже, у разі зміни таких договорів слід керуватися положеннями ЦК, ГК та умовами договору. Порядок зміни умов договору замовник може визначити самостійно у договорі, у тому числі й умови, за яких сторони змінюватимуть ціну договору.

Зважайте, що зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом (ч. 1 ст. 651 ЦК). Дотримуйте також порядок зміни господарських договорів, який визначає стаття 188 ГК.

Цивільне законодавство передбачає, що у разі зміни договору:

  1. зобов'язання сторін змінюються відповідно до змінених умов щодо предмета, місця, строків виконання тощо;
  2. зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаткова угода про розірвання договору

Угода про розірвання договору знадобиться вам, щоб розірвати договір про закупівлю. Ми підготували для вас зразок додаткової угоди про розірвання договору за згодою сторін, залишилось лише його скачати та внести свої дані
64078

Строки у відкритих торгах з Особливостями

Враховуючі часті зміни до закупівельного законодавства, зорієнтуватися у строках проведення відкритих торгів буває не легко. Замовник також має вчасно оприлюднити необхідну інформацію під час проведення відкритих торгів. Наша шпаргалка зорієнтує вас у основних строках у відкритих торгах
575