❗️ Мінекономіки роз’яснило зміни до Особливостей № 1178

Автор
головний редактор порталу «Держзакупівлі»
Мінекономіки оприлюднило на своєму сайті нове роз’яснення, зокрема щодо внесення змін до особливостей здійснення публічних закупівель на період дії правового режиму воєнного стану.

Мінекономіки роз’яснило зміни до Особливостей № 1178

Обов’язкові закупівлі продуктів харчування в електронному каталозі

У листі від 21.03.2024 № 3323-04-21117-06 Мінекономіки зокрема роз’яснило питання щодо:

Щодо заборони на здійснення замовниками публічних закупівель у визначених Особливостями суб'єктів

Мінекономіки нагадало, що до кола суб’єктів, до яких застосовуються обмеження, пов’язані з участю в публічних закупівлях суб’єктів, крім Російської Федерації/Республіки Білорусь, додано  Ісламську Республіку Іран, та водночас заборонено придбання товарів походженням з цих країн.

Таке обмеження не застосовується лише для громадяни Російської Федерації/Республіки Білорусь/Ісламської Республіки Іран, які проживають на території України на законних підставах та випадків, коли активи в установленому законодавством порядку передані в управління АРМА.

При цьому Особливостями передбачено обов’язок замовника відхилити тендерні пропозиції таких учасників у відповідності до абзацу 8 підпункту 1 пункту 44 Особливостей.

Щодо здійснення закупівлі продуктів харчування через електронний каталог замовниками в обов’язковому порядку

Мінекономіки роз’яснило, що замовники здійснюють закупівлю  продуктів харчування вартість предмета закупівлі яких становить або перевищує 100 тис. грн:

  • із застосуванням електронного каталогу – якщо такі продукти внесені у перелік згідно з Додатком 2 Особливостей № 1178;
  • відповідно до пункту 10 Особливсотей № 1178 – якщо такі продукти харчування не внесені у перелік згідно з Додатком 2 Особливостей № 1178.

Також у листі міститься інформація щодо порядку дій замовника, у разі коли закупівля таких продуктів харчування через запит пропозицій постачальників не відбулася. При цьому Мінекономіки наголосило, що відповідно до пункту 63 Порядку № 822 запит пропозицій постачальників вважається таким, що не відбувся, якщо не було подано жодної ціни пропозиції або замовником усі подані пропозиції постачальників були відхилені з підстав, визначених пунктом 64 Порядку № 822.

Зверніть увагу! Положення, встановлені пунктом 11-2 Особливостей, стосуються всіх суб’єктів, які є замовниками, визначеними згідно із статтею 2 Закону № 922. 

Джерело: лист Мінекономіки № 3323-04/21117-06 від 21.03.2024

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у травні для закупівельника 2024

В огляді — консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у травні. Цього місяця зверніть увагу на умови закупівлі додаткових робіт, вимоги, якими перевіряти учасника після оновлень в Особливостях, та зміни, які внесли до порядку реєстрації зобов’язань в органах Казначейства
982

Прямий договір у воєнний час за Постановою № 1178

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
55231

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді