Відповіді на ряд найактуальніших запитань щодо Постанови №1178

Особливості нової постанови про державні закупівлі.

Як планувати закупівлі?

Важливо пам'ятати те, в який саме спосіб ви здійснювали закупівлі до 19 жовтня 2022 року. Існує два алгоритми:

  • відображати у річному плані ті закупівлі, при здійсненні яких ви користуєтесь нормами Закону про публічні закупівлі;
  • не відображаються в плані, у випадку, якщо це закупівлі які стосувались тих потреб, які були необхідні для забезпечення правового режиму воєнного стану і здійснювались за Постановою 169.

Строк, на який може бути укладений договір?

Спосіб, в який мають здійснюватись закупівлі, встановлений Законом. Так як Закон не обмежує строк дії договору та не встановлює його, він має визначатися Замовником та Постачальником згідно з умовами, що були викладені в процедурі закупівлі. А отже договір може бути укладений, на рік, до кінця року, зокрема, на той строк, що буде визначений замовником в умовах закупівлі та договору.

Як відбуватиметься здійснення ковідних закупівель?

Ковідні закупівлі мають здійснюватися з дотриманням норм закону про Публічні закупівлі. Тобто необхідно керуватись прикінцевими положення передбаченими законом, а значить, - спрощеними закупівлями до завершення пандемії в Україні.

Що робити, якщо не відбувся запит ціни пропозицій?

Якщо запит ціни не відбувся, прямий договір заключати не можна - необхідно проводити відкриті торги з особливостями.

Двічі не відбулися відкриті торги перед виходом Постанови №1178. Як діяти?

Можна скористатись Постановою про визначення особливостей, та укласти прямий договір, підставою для якого буде факт двох відмін відкритих торгів через відсутність достатньої кількості учасників, що проводились до виходу Постанови №1178 за Законом про публічні закупівлі.

Які документи вимагати по ст.17?

Замовник не вимагає від учасника жодної інформації про відсутність у нього тих підстав, які є для відмови в участі в процедурі закупівлі. На етапі подання пропозицій учасники не мають підтверджувати документально жоден з пунктів частини 1 та 2 ст.17 Закону України «Про публічні закупівлі». Відповідна інформація-підтвердження подається лише учасником-переможцем.

Джерело: офіційний сайт ДП «Прозорро» 

 

 

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у травні для закупівельника 2024

В огляді — консультації, зразки, довідники, відеороз’яснення, коментарі останніх змін — усе, що знадобиться закупівельнику у травні. Цього місяця зверніть увагу на умови закупівлі додаткових робіт, вимоги, якими перевіряти учасника після оновлень в Особливостях, та зміни, які внесли до порядку реєстрації зобов’язань в органах Казначейства
981

Прямий договір у воєнний час за Постановою № 1178

У яких випадках сьогодні можна укладати прямий договір за Особливостями? Коли звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, публікувати обов'язково, а коли — ні? Детально у статті
55230

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді