Фахівець з публічних закупівель 2023: які вимоги враховувати

UA RU
Автор
керівник групи експертів із кадрових питань
Хто він — ідеальний фахівць з публічних закупівель для замовника? Що прописано у Професійному стандарті, Класифікаторі і які вимоги встановлюють роботодавці? Дізнайтеся, щоб відшліфувати потрібні навички, мати професійну перевагу на ринку праці та самовдосконалитись

Наразі закупівлями в бюджетних організаціях опікується лише уповноважена особа. Ті замовники, які вводять для такої особи окрему посаду, повинні знати вимоги до такої посади, умінь і навичок працівника, а також умови оплати праці. Пояснимо деталі.

 

Фахівець з публічних закупівель: професійний стандарт 

Кожен замовник прагне провести закупівлю якнайскоріше та без проблем із органами контролю. Бездоганну закупівлю здійснює фахівець з публічних закупівель, адже він має всі необхідні знання, навички та компетенції, що передбачає професійний стандарт. 

image72
Вікторія Максимова головний редактор Вищої школи Закупівельника
Проведення закупівель — клопітка та відповідальна справа. Щоб розібратися в нюансах, потрібен час та досвід. Саме таким досвідом діляться експерти Вищої школи Закупівельника на уроках програми «Національна сертифікація з публічних закупівель в умовах воєнного стану». Скористайтеся можливістю опанувати одну тему програми абсолютно безплатно — авторизуйтеся або зареєструйтеся

 

 

Навчання з публічних закупівель 2023 Якщо часто візуалізувати бажане, воно швидше приходить у наше життя. Згенеруйте для себе у кілька кліків свій іменний сертифікат випускника Вищої школи Закупівельника, щоб легко уявити себе в цій ролі!

 

⚡ ОТРИМАТИ ЗРАЗОК СВОГО ІМЕННОГО СЕРТИФІКАТУ  

Де визначена професійна назва «фахівець з публічних закупівель»

Професійну назву роботи «фахівець з публічних закупівель» містить Класифікатор професій (код КП 2419.2). Вона належить до класифікаційного розділу «Професіонали» — професійне угрупування «Професіонали у сфері маркетингу, ефективності господарської діяльності, раціоналізації виробництва, інтелектуальної власності та інноваційної діяльності».

Вимоги до кваліфікаційних та спеціальних знань працівників, їх завдання, обов’язки та спеціалізацію визначають професійні стандарти або кваліфікаційні характеристики професій працівників (ч. 8 ст. 96 КЗпП).

Професійний стандарт для фахівця з публічних закупівель Мінсоцполітики затвердило наказом від 18.02.2019 № 234. Кваліфікаційні вимоги до такої посади передбачають вищу освіту ступеня не нижче бакалавра. Професійний стандарт не містить вимог до галузі знань чи напряму підготовки, які повинен мати фахівець з публічних закупівель 2023. Тож керівник закладу може призначити на цю посаду особу, яка має юридичну, економічну або ж іншу вищу освіту.

Фахівець з публічних закупівель: які кваліфікаційні вимоги до посади

Нормативним документом щодо управління персоналом на підприємствах, в установах і організаціях усіх форм власності та видів економічної діяльності є Довідник кваліфікаційних характеристик професій працівників (абз. 3 п. 1 Загальних положень розд. 2 «Професії робітників» Випуску 1 «Професії працівників, що є загальними для всіх видів економічної діяльності» Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 29.12.2004 № 336; далі — ДКХП).

ДКХП не містить кваліфікаційної характеристики професії «фахівець з публічних закупівель». Однак для професійної групи «Професіонали» він встановлює вимоги повної вищої освіти з освітньо-кваліфікаційним рівнем магістр, спеціаліст та чотирирівневе кваліфікаційне категоріювання (п. 3.3 Загальних положень ДКХП). Категорії для професіоналів — провідний, І та ІІ категорії.

Тож можете ввести до штатного розпису посади:

Аналогічну позицію має й Мінекономіки (лист від 10.04.2020 № 3304-04/24218-06).

Коли визначаєте кваліфікаційні вимоги до посад, керуйтесь кваліфікаційними вимогами для професійної групи «Професіонали», які встановлює ДКХП, та професійним стандартом (див. табл.).


 
Наказ про призначення уповноваженої особи із закупівель 2023: зразок

Відео до теми:

Чи вносити зміни в Положення про УО після набрання чинності Особливостями

 

Кваліфікаційні вимоги до категорій посади «Фахівець з публічних закупівель»

Посада

Кваліфікаційні вимоги

Фахівець з публічних закупівель

Вища освіта (бакалавр) без вимог до стажу роботи

Фахівець з публічних закупівель ІІ категорії

Вища освіта (бакалавр, спеціаліст). Стаж роботи за професією фахівця з публічних закупівель — не менше 1 року

Фахівець з публічних закупівель І категорії

Вища освіта (магістр, спеціаліст). Для магістра — без вимог до стажу роботи, спеціаліста — стаж роботи за професією фахівця з публічних закупівель II категорії — не менше 2 років

Провідний фахівець з публічних закупівель

Вища освіта (магістр, спеціаліст). Стаж роботи за професією фахівця з публічних закупівель І категорії — не менше 2 років

 

Який тарифний розряд встановлювати фахівцю з публічних закупівель

Тарифний розряд фахівцю з публічних закупівель установлюйте залежно від категорії та умов оплати праці. Умови та розмір оплати праці працівників установ, що фінансуються з бюджету, визначає КМУ.

 

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді