Попередня оплата в бюджетних установах: умови 2024

Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
З цієї консультації ви дізнаєтеся, за яких умов бюджетна установа може встановити у договорі вимогу про здійснення нею закупівлі за попередньою оплатою. Також ви дізнаєтеся про деякі підводні камені встановлення такої вимоги

 

Попередня оплата в бюджетних установах

Правила щодо попередньої оплати для бюджетних установ викладені у Постанові КМУ № 1070. Тому, встановлюючи такі умови у договорі, слід керуватися саме нею.

Увага! Вимога про попередню оплату не є обов’язком замовника, а встановлюється за його бажанням та в зв’язку із залученням певного специфічного предмету закупівлі.

Додаткова угода про зміни до договору щодо джерела фінансування

У п.1 Постанови № 1070 встановлено загальні предмети закупівлі та строк, протягом якого постачальник повинен виконати зобов’язання по отриманій попередній оплаті (авансу).

Які умови попередньої оплати у договорі для бюджетних установ

СКАЧАТИ ШПАРГАЛКУ

Попередньої оплата за бюджетні кошти: що врахувати у договорі 

Обов’язково потрібно пам’ятати про п.6 Постанови № 1070, яким рекомендовано бюджетним установам укладати договори про закупівлю товарів, робіт і послуг відповідно до законодавства з урахуванням такого:

  • нездійснення попередньої оплати виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг, якими порушено умови договорів щодо попередньої оплати товарів, робіт і послуг, що закуповуються за бюджетні кошти, укладених із замовниками у мережі безпосереднього головного розпорядника бюджетних коштів. Тобто, із такими виконавцями, договори укладаються без застосування процедури попередньої оплати;
  • повернення після закінчення строку, визначеного у договорі про закупівлю товарів, робіт і послуг, виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг невикористаних сум попередньої оплати та застосування штрафних санкцій у разі невчасного повернення таких коштів. Тобто, всі невикористанні за цільовим призначенням виконавцями суми повертаються замовнику;
  • спрямування сум попередньої оплати за капітальними видатками та державними контрактами виконавцям робіт, постачальникам товарів і надавачам послуг (крім нерезидентів) на небюджетні рахунки, відкриті на їх ім’я в органах Державної казначейської служби у встановленому законодавством порядку, з подальшим використанням зазначених коштів виконавцями робіт, постачальниками товарів і надавачами послуг виключно з таких рахунків на цілі, визначені договорами про закупівлю товарів, робіт і послуг, з наданням підтвердних документів органам Державної казначейської служби для здійснення платежів.


зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді