Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі

Автор
експерт, консультантка з публічних закупівель, Київ
Інколи буває так, що контрагент не виконує своїх зобов’язань за договором. Та замовник міг би цього уникнути, якби правильно підготував проект договору в тендерній документації. Тобто передбачив у ньому відповідальність сторін, якщо ті порушують умови договору. У такому разі у контрагента не виникнуло б і думки не виконати договір

Договір про закупівлю замовник і учасник укладають за результатами процедури закупівлі. Основні вимоги до такого договору висуває Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922). З-поміж них є така.

Договори про закупівлю під час війни: чому важливо перевіряти контрагента


Договір про закупівлю укладають відповідно до норм Цивільного кодексу України (ЦК) та Господарського кодексу України (ГК) з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

(ч. 1 ст. 36 Закону № 922)

Це означає, що замовник, коли готує проект договору у складі тендерної документації, керується:
  • загальними положеннями ЦК і ГК щодо укладання договорів;
  • вимогами до змісту договору та строків його укладення, передбаченими Законом № 922.
Також у договорі обов’язково слід враховувати вимоги підзаконних нормативно-правових актів, які регулюють окремі правовідносини. Наприклад, договір підряду в будівництві укладають за постановою КМУ «Про затвердження Загальних умов укладення та виконання договорів підряду в капітальному будівництві» від 01.08.2005 № 668.

Які ж вимоги висуває законодавство до договорів про закупівлю?

Істотні умови договору — погодити обов’язково

Договір вважається укладеним тоді, коли сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Відповідь на запитання, які умови договору слід вважати істотними, містить частина 1 статті 638 ЦК.


Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом як істотні або є необхідними для договорів цього виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

Сторони договору також мають враховувати положення розділу ІІІ ЦК, що регулюють окремі види зобов’язань, зокрема договірні зобов’язання.

Зі статтею 638 ЦК кореспондує частина 2 статті 180 ГК — для господарського договору. Так, господарський договір вважають укладеним, якщо сторони у передбачених законом порядку та формі досягнули згоди щодо усіх його істотних умов. Істотними є умови, визнані такими за законом чи необхідні для договорів цього виду, а також умови, за якими на вимогу однієї зі сторін повинна бути досягнута згода.

Сторони господарського договору під час його укладання зобов’язані у будь-якому разі погодити:

  • предмет договору;
  • ціну договору;
  • строк дії договору.

Чия шкода, того й б’ють, або Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі
ЯРОСЛАВА ДУБРОВА,консультант з публічних закупівель, Київ
За результатами торгів замовник уклав договір про закупівлю. У розділі щодо предмета договору він вказав назву предмета закупівлі без коду за національним класифікатором ДК 021:2015.

Основні умови договору — ліпше деталізувати

Під час укладення договору сторони погоджують не тільки істотні умови договору. Зазвичай вони деталізують й ті умови, які самі собою передбачені, зокрема місце поставки товару чи надання послуг, виконання робіт. Це — основні умови договору.

Чия шкода, того й б’ють, або Передбачаймо відповідальність контрагента в договоріСтроки, у які сторони мають укласти договір
Замовник укладає договір про закупівлю з учасником, якого визнали переможцем торгів протягом строку дії його пропозиції, відповідно до вимог тендерної документації та пропозиції учасника-переможця. Закон № 922 чітко обумовлює строки, коли сторони мають укласти договір (див. схему). А саме:
  • не пізніше ніж через 20 днів з дня прийняття рішення про намір укласти договір про закупівлю;
  • не раніше ніж через 10 днів з дати оприлюднення на веб-порталі Уповноваженого органу повідомлення про намір укласти договір про закупівлю. Такий строк потрібний, аби забезпечити право на оскарження рішень замовника.
Чия шкода, того й б’ють, або Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі
Власне, такі умови не обов’язково включати до договору. Якщо договір їх не містить — діють загальні норми ЦК і ГК. Але! Детально прописані основні умови допоможуть в майбутньому уникнути багатьох спірних ситуацій. Вони спростять життя і замовника, і учасника ще під час процедури закупівлі та укладення договору. Пояснимо чому.

Договір про закупівлю має узгоджуватися з тендерною документацією і тендерною пропозицією переможця процедури закупівлі. Тож по суті в публічних закупівлях сторони укладають договір на основі його проекту, вже погодженого попередньо учасником, який став переможцем, — ще при поданні тендерної пропозиції.

Сторони, коли підписують договір, заповнюють в ньому рядки, що були не заповненими в проекті договору в тендерній документації. Основою для цього є інформація з тендерної пропозиції учасника — переможця торгів.

Отже, про умови в договорі, які передбачають відповідальність, варто подбати заздалегідь.

Відповідальність — загальними фразами не відбутися

Доволі часто сторони в договорі прописують, що відповідальність сторін за невиконання умов договору встановлюють згідно з чинним законодавством. А ось яка саме відповідальність та за які дії чи бездіяльність — не конкретизують. Однак така умова потім виявляється декларативною, яка ні до чого не зобов’язує контрагента.

Саме тому у договорах про закупівлю слід погоджувати таку умову, як відповідальність сторін за невиконання договірних зобов’язань. І що головне — конкретизувати, як і за що сторони сплачуватимуть штрафні санкції, відшкодовуватимуть збитки.

Якщо ж цього не зробити, то, як показує практика, право отримати відшкодування доведеться потім доводити у суді.

Ба більше — мало просто визначити у договорі відповідальність. Її треба правильно прописати. Так вдасться уникнути ризику, що суд визнає недійсними ті чи ті умови договору. А як наслідок, сторона не отримає те, на що вона розраховувала.

Чия шкода, того й б’ють, або Передбачаймо відповідальність контрагента в договоріЩоб стягнути штрафні санкції, варто не прогавити строк позовної давності зі зверненням до суду. А для цього важливо знати не тільки чинні норми, що регулюють такі правовідносини, а й судову практику.

Резюме

Відповідальність сторін за невиконання договірних зобов’язань не належить до істотних умов, які сторони обов’язково повинні погодити в договорі, щоб він вважався укладеним. Та попри це радимо замовникам обов’язково конкретизувати її у проекті договору в тендерній документації.

Інакше у разі, якщо контрагент не виконає умови, замовнику доведеться в суді доводити свої права. Наприклад, право на вимогу нарахувати відповідні штрафні санкції, збитки.

Чия шкода, того й б’ють, або Передбачаймо відповідальність контрагента в договорі
ЯРОСЛАВА ДУБРОВА,консультантка з публічних закупівель, Київ
17 грн & 1050 грн — на основі чого рахувати адміністративну та кримінальну відповідальність закупівельника? Пояснимо вимоги законодавства і порахуємо разом, коли і який показник беруть за основу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді