Неформальне покращення, або Як уникнути зайвих проблем із документами учасника

У тендерній документації замовник визначає вимоги до предмета закупівлі й має відхилити пропозицію учасника, якщо вона не відповідає вимогам тендерної документації. Навіть тоді, коли невідповідності начебто незначні. Я наведу один приклад із формальними помилками, коли ситуація може бути іншою, якщо замовник передбачить це в тендерній документації.

⚡️ Закупівлі-2021: плануємо за новими вимогамиФормальні помилки: що передбачити

Тендерна документація може містити опис та приклади формальних (несуттєвих) помилок, допущення яких учасниками не призведе до відхилення їхніх пропозицій (абз. 2 ч. 3 ст. 22 Закону України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922; далі — Закон № 922).

До формальних (несуттєвих) помилок зараховують ті, що:

  • пов’язані з оформленням тендерної пропозиції;
  • не впливають на зміст пропозиції.

Тобто формальними помилками вважаються помилки та описки.

Поясню на прикладі.

Із практики оскарження

Закупівля — UA-2018-07-05-000522-b. Замовник — ДП «Стивідорна компанія «Ольвія» — оголосив тендер на закупівлю послуг із ремонту й технічного обслуговування техніки очікуваною вартістю 416 667 грн.

Після розкриття тендерних пропозицій замовник відхилив пропозицію учасника — ТОВ «Югрем-Сервис», а той подав скаргу до Постійно діючої адміністративної колегії АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель (далі — Колегія АМКУ). У ній оскаржував неправомірність свого відхилення, а також вибір переможця.

Під час розгляду скарги Колегія АМКУ встановила, що замовник правомірно відхилив пропозицію скаржника. А оскільки скаржник вказував на ті вимоги тендерної документації, яким, на його думку, не відповідала пропозиція переможця, Колегія проаналізувала тендерну пропозицію переможця.

Претензії скаржника

Переможець у складі своєї пропозиції надав довідки від 16.07.2018 № ТС-290/6 та № ТС-290/12.

В обох довідках, за твердженням Скаржника, переможець не зазначив передбачувану кількість мото-годин використання техніки — кран вантажопідйомний та навантажувач вилковий. І цим не виконав вимоги переліку документів на підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника вимогам замовника, що містився в додатку до тендерної документації.

Пояснення замовника

Замовник надав на адресу Колегії пояснення, де підтвердив, що в довідці від 16.07.2018 № ТС-290/06 ТОВ переможець не зазначив передбачувану кількість мото-годин використання техніки. Проте довідка від 16.07.2018 № ТС-290/12 містила перелік ресурсів для забезпечення капітального ремонту портального крана. І в ній переможець вказав потрібну інформацію, виражену в робочих змінах, що можна безперешкодно перевести в мото-години. Такий вимір використання техніки не нівелює суті цього документа та інформації в ньому. До того ж умови документації передбачали саме довільну форму підтвердження забезпечення технікою та енергоресурсами.

На засіданні Колегії представник замовника заявив: «у довідці від 16.07.2018 № ТС-290/12 наявна інформація, яка необхідна замовнику, тому вказану неточність було віднесено до формальних помилок, а також те, що робочі зміни становлять 8 годин, тому замовник отримав необхідну інформацію».

Додаток до тендерної документації передбачав перелік документів на підтвердження відповідності тендерної пропозиції учасника вимогам замовника. Зокрема, учасник мав надати:

Зазначену неточність замовник зарахував до формальних помилок, тому що умови тендерної документації давали йому право це зробити.

Адже в тендерній документації замовник передбачив умови стосовно формальних (несуттєвих) помилок. А саме, що:

  • формальними (несуттєвими) є помилки, які пов’язані з оформленням тендерної пропозиції та не впливають на зміст пропозиції, а саме — технічні помилки та описки;
  • до формальних (несуттєвих) помилок належить, зокрема, зазначення неповного переліку інформації в певному документі, усупереч вимогам документації, якщо така інформація повністю відображена в іншому документі, що наданий у складі пропозиції учасника;
  • перелік формальних помилок не є вичерпним;
  • замовник залишає за собою право не відхиляти тендерні пропозиції в разі виявлення формальних помилок незначного характеру, що описані вище, і гарантує дотримати всіх принципів, зазначених статтею 3 Закону № 922.

Рішення Колегії АМКУ

Колегія АМКУ врахувала визначення формальних помилок, наведене в Законі № 922 та в тендерній документації, а також те, що пропозиція переможця відповідала вимогам тендерної документації. І в результаті — прийняла рішення відмовити в задоволенні скарги в цій частині.



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді