Оприлюднення договору про закупівлю

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
В яких випадках з урахуванням Особливостей та в які строки потрібно оприлюднювати договір про закупівлю – пояснюємо у статті

За результатами проведення роцедури закупівлі замовник укладає договір та оприлюднює його в електронній системі закупівель (ЕСЗ). Саме укладений договір завершує процедуру закупівлі.

Розглянемо чи у всіх випадках, в період дії воєнного стану, замовник повинен оприлюднювати договори про закупівлю.

Замовники проводять закупівлі шляхом застосування:

  1. Відкритих торгів;
  2. Електронного каталогу у разі закупівлі товару;
  3. Укладання прямих договорів за наявності виняткових підстав;
  4. Укладання прямих договорів очікуваною вартістю менше встановлених меж для проведення відкритих торгів.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Публікація договору про закупівлю: умови

За результатами здійснення закупівлі шляхом застосування відкритих торгів або шляхом використання електронного каталогу для закупівлі товару відповідно в ЕСЗ замовник оприлюднює договір про закупівлю та додатки до нього відповідно до вимог Закону № 922 з урахуванням Особливостей.

У разі укладання замовником прямого договору на підставах, що передбачені пунктом 13 Особливостей, замовник разом із звітом про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ, оприлюднює в електронній системі закупівель договір про закупівлю та додатки до нього, а також обґрунтування підстави для здійснення замовником закупівлі відповідно до цього пункту.

Разом з тим, у випадку укладення договору про закупівлю відповідно до підпунктів 15, 17, 18 пункту 13 Особливостей замовник може не публікувати договір про закупівлю та/або додатки до нього. Такими випадками є:

  • здійснюється закупівля товарів, робіт і послуг для здійснення заходів, спрямованих на забезпечення захисту об’єктів підприємств, установ та організацій електроенергетичного, ядерно-промислового, вугільно-промислового та нафтогазового комплексів, у тому числі для організації захисту їх працівників у частині будівництва, створення та облаштування об’єктів фонду захисних споруд цивільного захисту, а також для відновлення зруйнованих або пошкоджених внаслідок збройної агресії Російської Федерації таких об’єктів;
  • здійснюється закупівля програмного забезпечення, засобів зв’язку, пристроїв та засобів мережевої безпеки та інших засобів захисту технічної та інформаційної інфраструктури Апаратом Ради національної безпеки і оборони України для забезпечення функціонування та розвитку Головного ситуаційного центру України у разі, коли інформація, що повинна бути оприлюднена в оголошенні про проведення відкритих торгів та/або в тендерній документації, є інформацією з обмеженим доступом або коли її розголошення під час дії правового режиму воєнного стану може нести загрозу національній безпеці;
  • здійснюється закупівля природного газу суб’єктом ринку природного газу, на якого Кабінетом Міністрів України відповідно до Закону України «Про ринок природного газу » покладено спеціальні обов’язки для забезпечення загальносуспільних інтересів у процесі функціонування ринку природного газу.

Публікація договорів на Прозоро

Не публікувати договір про закупівлю це право замовника, яким він може скористатися або ж ні.

В усіх випадках опублікування договору про закупівлю, що укладений за результатами проведення відкритих торгів, застосування електронного каталогу чи укладання прямого договору на підставах, передбачених пунктом 13 Особливостей, замовник може скористатися наступною умовою.

У разі коли оприлюднення в ЕСЗ інформації про місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або місце поставки товарів, виконання робіт чи надання послуг (оприлюднення якої передбачено Законом № 922 та/або цими особливостями) несе загрозу безпеці замовника та/або постачальника, така інформація в договорі про закупівлю, який оприлюднюється в електронній системі закупівель, може зазначатися як назва населеного пункту місцезнаходження замовника та/або місцезнаходження (для юридичної особи)/місце проживання (для фізичної особи) постачальника (виконавця робіт, надавача послуг), та/або назва населеного пункту, в який здійснюється доставка товару (в якому виконуються роботи чи надаються послуги).

Якщо замовник укладає прямий договір на суму, що не передбачає застосування відкритих торгів, то він не зобов’язаний публікувати такий договір. Втім, багато замовників все ж таки роблять це, зокрема у випадках, коли оприлюднюють звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Оприлюднення договору до 50 тисяч

У разі здійснення закупівлі, вартість якої є меншою, ніж 50 тис. гривень, без використання ЕСЗ замовник не оприлюднює в електронній системі закупівель звіт про договір про закупівлю, укладений без використання ЕСЗ.

Строки оприлюднення договору про закупівлю

Договір про закупівлю оприлюднюється в електронній системі закупівель протягом трьох робочих днів з дня його укладення (п. 10 ч. 1 ст. 10 Закону № 922).



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді