Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

UA RU
Автор
експерт, упов­новажена особа ДУ «Професійні закупівлі»
Перед замовниками часто постає дилема: чи потрібно вимагати сертифікат відповідності. Тож у статті акцентуємо на особливостях оцінки відповідності та покажемо на прикладах, як правильно вимагати сертифікати відповідності

Часто під час процедури закупівлі замовники вимагають від учасників сертифікати відповідності. У такий спосіб учасник має підтвердити, що виконає встановлені національними стандартами технічні вимоги до продукції/послуг, яку планує постачати/надавати, а також до внутрішніх процесів, систем, особи чи органу.

До національних стандартів включають лише ідентичні відповідним гармонізованим європейським стандартам.

Сертифікат відповідності: у чому труднощі

Сертифікат відповідності — це лише один з документів, що підтверджують виконання заданих вимог щодо об’єкта оцінки відповідності. Він діє нарівні з декларацією, зокрема декларацією про відповідність, звітом, висновком, свідоцтвом тощо (абз. 10 ч. 1 ст. 1 Закону № 124).

Виробники та інші особи застосовують процедури оцінки відповідності вимогам технічних регламентів самостійно. Якщо ж ідеться про випадки, визначені в технічних регламентах чи в передбачених ними процедурах оцінки відповідності, до такої оцінки залучають органи з оцінки відповідності.

Сертифікат відповідності видають органи з оцінки відповідності — підприємства, установи, організації, що безпосередньо провадять діяльність з оцінки відповідності, зокрема випробування, сертифікацію та інспектування.

Акредитацію органів з оцінки відповідності проводить національний орган України з акредитації (ст. 1 ч. 1 Закону № 2407).

Зважайте на заборону вимагати видачу протоколів випробувань та документів про відповідність, зазначених у технічних регламентах та передбачених ними процедурах оцінки відповідності, виключно акредитованими органами з оцінки відповідності, якщо законодавство не встановлює вимоги до акредитації таких органів (ч. 5 ст. 25 Закону № 124).

Саме через перелічені особливості замовникам непросто правильно прописати в тендерній документації (ТД) вимоги надати сертифікат відповідності на товар. На допомогу приходить практика органу оскарження. Розберемо цікаві випадки.

Тендерна документація за Особливостями

Сертифікат відповідності на товар: чого вчить практика оскарження

Випадок 1
За вимогами ТД учасник повинен надати на запропоноване вугілля чинний сертифікат відповідності на продукцію, виданий органом з сертифікації, разом із протоколом випробування до нього. Додатково учасник мав надати чинні атестати (свідоцтва) про акредитацію, які підтверджують компетентність випробувального центру або випробувальної лабораторії органу сертифікації. А саме:

  • на випробування твердого палива та/або вугілля кам’яного;
  • у сфері твердого палива та/або вугілля кам’яного.

Учасник процедури оскаржив цю вимогу ТД. Він зазначив, що така вимога не відповідає законодавству, адже ДСТУ 7146:2010* не передбачає наявності інших, зокрема зазначених у ТД документів, окрім сертифіката генетичних, технологічних і якісних характеристик.

* 7146:2010 «Вугілля кам’яне та антрацит для побутових потреб. Технічні умови» прийнятий наказом Держспоживстандарту від 18.02.2010 № 48.

Позиція замовника. Замовник зазначив, що просить надати сертифікат відповідності, позаяк він передбачений законодавством. У замовника немає фахівців, які можуть встановити відповідність запропонованого вугілля положенням ДСТУ, тому він і вимагає надати документ, виданий атестованим органом, який має достатню компетентність. Замовник не обмежує учасників у виборі органу сертифікації.

Рішення Колегії АМКУ. Колегія АМКУ вирішила, шо зазначені умови ТД суперечать вимогам чинного законодавства.

У разі закупівель предметів, визначених абзацом 1 пункту 29 Особливостей, замовники не можуть установлювати вимоги до предмета закупівлі, не передбачені відповідним національним стандартом (за наявності національного стандарту для відповідного предмета закупівлі). На кам’яне вугілля, антрацит та продукти їх перероблення, що використовуються для побутових потреб, поширюється ДСТУ 7146:2010. Цей стандарт не передбачає наявності документів, які вимагав замовник.

Як наслідок, Колегія АМКУ зобов’язала замовника внести зміни до ТД в цій частині. 

Рішення АМКУ від 19.01.2023 № 684-р/пк-пз, процедура закупівлі — UA-2023-01-04-005696‑a

Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

Випадок 2

Сертифікат переможця без протоколу випробувань у закупівлі послуг з утилізації медичних відходів

Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

Випадок 3

24 години на виправлення невідповідностей у ТП під час закупівлі шин

Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

Випадок 4

Сертифікат відповідності у ТП переможця під час закупівлі студентських квитків

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді