Електронна система закупівель у 2023 році: про технічні доробки і не тільки

Автор
заступник генерального директора «ДП Прозорро»
Пояснюємо • які технічні допрацювання чекають на Prozorro у 2023 році • на що спрямовуватиме свою роботу команда ДП «Прозорро» найближчим часом

У 2022 році система закупівель вистояла, не було жодного дня, щоб система не працювала. І в цьому велика заслуга команди Прозорро. Нам  вдалося вберегти систему, не втратити її, адже ризик цього в перші місяці вторгнення армії рф в Україну був істотним. А зараз ми продовжуємо удосконалювати систему і адаптувати її до поточних вимог. Оскільки пріоритети подальшого розвитку системи завдає Мінекономіки як Уповноважений орган, то плани нашої команди на 2023 рік залежатимуть від виставлених пріоритетів, доступу до ресурсів та нашої перемоги. А надії на цей рік в українців великі.

Проаналізуємо дев'ять напрямів, що у планах роботи на 2023 рік.

Відкриті торги без аукціонів

Перші технічні зміни в Prozorro та нормативні зміни вже відомі закупівельникам і бізнесу. Вони пов’язані з підлаштуванням системи під ту ситуацію, яка зараз відбувається з атаками орків на об’єкти критичної інфраструктури. Передусім з можливими глибокими блекатутами.

Алгоритм відкритих торгів без проведення аукціону за Особливостями

Аукціони — найбільш чутливі до наявності зв’язку та електроенергії в певний момент часу, адже проходять у визначений момент і невеликий часовий проміжок. Відповідно, у разі блекауту в окремих регіонах України учасники не мають рівного доступу до цього механізму. В одного учасника може бути можливість понизити свою ціну, а у іншого – ні. Це ставить бізнес в нерівні умови. Тож Мінекономіки підготувало нормативні зміни, що мають на меті вирішити цю проблему. Ми ж технічно відкоригували роботу системи так, щоб тимчасово, протягом найближчих 6 місяців під час проведення відкритих торгів аукціон не застосовувався, а оцінка відбувалась згідно з цінами, що були подані в тендерній пропозиції.

Інтеграція з реєстром НАЗК

З найближчого, над чим ми зараз працюємо, — інтеграція з так званим реєстром корупціонерів. Наприкінці січня ми її технічно реалізуємо. Під це очікуємо затвердження порядку обміну інформацією між ДП «Прозорро» та НАЗК. Цей нормативний акт зараз опрацьовується Мінекономіки та НАЗК.

Процедури за правилами Світового банку

Розпочинаємо також роботу з упровадження процедур закупівель в системі Prozorro за правилами Світового банку. Навіщо це робитимемо? Коли почнеться відбудова, кошти йтимуть в Україну, як очікується, зокрема через Світовий банк. Для того щоб їх витрачати в прозорий спосіб, ми й ведемо перемовини з донорами. Є попередні домовленості, що кошти, які виділятимуть на відбудову, замовники будуть використовувати за правилами Світового банку, але через Prozorro. Так і наш бізнес матиме доступ до таких процедур закупівель, донори та громадськість бачитимуть, що кошти витрачаються прозоро.

 

 

Світовий банк провів минулого року дослідження нашої системи закупівель і надав рекомендації, що потрібно покращити, щоб наші правила в ЕСЗ відповідали їхнім. Ми використовуємо це дослідження та рекомендації, щоб допрацювати систему і додати можливість проводити закупівлі через нашу систему за донорські кошти. Можливо, це буде одна процедура закупівель, налаштована під певні варіанти вимог Світового банку, а можливо, й кілька.

Чутливі закупівлі

В цілому розвиток Prozorro ми спрямовуємо на те, щоб якомога більше закупівель проводилось в системі. Так, нині є частина закритих оборонних закупівель, є об’єктивні випадки, коли замовники не можуть використовувати систему для закупівель за правилами, які зараз діють. Однак ми прагнемо розробити такий функціонал, що давав би змогу навіть тоді, коли в закупівлі є чутлива інформація, проводити її в системі, але обмежити доступ до цієї інформації. Тобто, щоб доступ до чутливої інформації мали тільки замовники, учасники торгів та органи контролю.

Оскільки сама закупівля буде проводитись в системі, ця інформація надійно зберігатиметься. Ми зможемо обмежити доступ до неї, щоб її не використав ворог. Однак для бізнесу це надасть можливість брати участь на конкурентній основі в таких закупівлях.

Йдеться передусім про замовників в сфері оборони. Адже для частини їхніх закупівель (не братимемо до уваги закупівлю зброї), наприклад харчування або забезпечення, поширення інформації про обсяги чи конкретне місце постачання може нести загрозу. Натомість загалом бізнес має брати участь в таких закупівлях, і надати йому такий інструмент, щоб це відбувалося в системі, — це правильно.

Наталія Заєць консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук, Київ
Скористайтеся покроковою інструкцією, щоб провести закупівлю в електронному каталозі із застосуванням запиту пропозицій постачальників за оновленими вимогами Особливостей та Порядку № 822

Стратегія

Мінекономіки разом з нами та іншими стейкхолдерами наразі  працює над розробленням стратегії подальшого розвитку сфери публічних закупівель. Вона передбачатиме багато напрямів, для яких потрібні будуть технічні зміни в системі. Звісно, не все в стратегії – це завдання  найближчих днів, і їх реалізація залежатиме в тому числі  від доступних ресурсів.

Закупівлі за вартістю життєвого циклу

Стратегічно Мінекономіки планує змінити фокус з економії закупівель на їх ефективність. Це означає, що замовникам буде потрібно активніше застосовувати інструменти, які дають змогу купувати:  

  • більш якісне,
  • те, що довше слугуватиме,
  • те, що дає змогу зекономити гроші, але протягом періоду свого використання.

vshzschool.jpg

РОЗПОЧАТИ НАВЧАННЯ

Тобто ми хочемо відійти від закупівель за найнижчою ціною, від жорсткої економії і перейти до закупівель, основною метою яких є ефективність.

Наразі Мінекономіки разом із Командою підтримки реформ (RST) вивчає практику закупівель за вартістю життєвого циклу. Вони шукають замовників, які готові взяти участь в пілотних закупівлях, і опробувати закупівлі за вартістю життєвого циклу, для того щоб в подальщому масштабувати їх.

Ми розуміємо, що вже зараз потрібно думати про майбутнє, де все зруйноване ворогом доведеться відновлювати. Поки тривають руйнування, роботи потрібно виконати швидко й на тому рівні, щоб це давало можливість просто функціонувати певному об’єкту. Надалі ж, якщо говорити про відбудову, логічно відбудовувати те, що у нас знищено, не в такому вигляді, як воно було. Маємо зробити його більш сучасним, техноголічним та екологічним, щоб ми отримати Україну іншого рівня. А для цього потрібні інструменти закупівель, які даватимуть змогу закуповувати такі товари та реалізовувати відповідні проєкти.

Вимоги до УО

У 2023 році щодо правил роботи уповноважених осіб (УО) в системі суттєвих змін не плануємо. Натомість напрацьовуємо ідею підвищити роль закупівельників і розширити їх функціональні обов’язки. Щоб вони не лише переймалися тим, як провести тендер, а були задіяні в інших важливих процесах своїх установ. Вони зможуть:

  • впливати на те, як планується придбання потрібних товарів, робіт, послуг;
  • формувати технічні характеристики предметів закупівлі, які закуповують;
  • аналізувати, чи ефективно потім використовують те, що вони закупили.

Тобто закупівельну функцію  варто зробити більш важливою в організації. Вона не повинна зводитися винятково до проведення процедури за правилами. Акцент має бути на ефективності використання того, що організація-замовник придбаває.

Можемо говорити й про потужнішу освіту УО. Одна з робочих ідей, що обговорюється, — зробити декілька рівнів сертифікації. Тобто якщо УО проводить мало процедур і вони прості або ж УО користується тільки е-каталогами, то  обсяг знань та навичок, необхідних для такої діяльності, може бути меншим. Якщо ж УО проводить процедури закупівель для складних предметів, відповідно, обсяг її знань має бути іншим, а роль в організації — більшою.

Чи будуть змінені підходи до сертифікації УО? Ймовірно, так. Але робота над цим триває, щоб дійти остаточних висновків. Цю проблему потрібно дослідити. Попрацювати з закладами, які навчатимуть УО. Можливо, ми знайдемо щось краще, ніж тестування в системі. Знайдемо зручніший варіант, який гарантуватиме підтвердження різних рівнів кваліфікації УО. Це потребуватиме і зміни самого інструменту тестування. Зараз воно відбувається за ЕЦП. Ми розуміємо, що ключі можна передавати, тому немає 100% гарантії, що саме ця особа відповідала на питання. Тому це треба змінювати, щоб мати змогу чіткіше ідентифікувати людину, яка проходить тестування. Також завдання розроблятимемо так, щоб закупівельник міг продемонструвати свій рівень знань. Надалі той, хто пройде такі тестування чи екзамени, зможе проводити закупівлі певного рівня.

Читайте також:

Нові акценти в закупівлях — від економії до якості та ефективності

інтерв'ю з Тетяною Міштою

Публічні закупівлі в 2023 році: чого чекати закупівельникам

інтерв'ю з Надією Бігун

Prozorro Market

Ми й надалі розвиватимемо Prozorro Market. Вже сьогодні замовники закуповують без граничних обмежень, мають широкий вибір конкретних товарів. Зростає кількість таких закупівель та їх загальна вартість. Проте хотілося б, щоб 90% закупівель стандартних товарів у замовників відбувалися у через Prozorro Market. Замовники б мали змогу заощадити час, який наразі витрачають, щоб сформулювати вимоги до потреби та учасників, провести закупівлю, вивчити пропозиції. Саме цей процес можна спростити за рахунок каталогів.

Централізовані закупівлі

За кордоном ЦЗО здебільшого проводять агреговані рамкові закупівлі. Вони аналізують, яка може бути потреба в широкого кола замовників, проводять закупівлю та укладають рамкову угоду. А замовники потім можуть її використовувати, щоб швидко укласти договір з конкретним постачальником і купити те, що потрібно. Учасники рамкової угоди, зазвичай пропонують достатнььо вигідні умови, оскільки очікують великі обсяги замовлень. А замовники не витрачають час на проведення тендерів, для того щоб задовольнити свої потреби. Сподіваюся, наші ЦЗО також будуть рухатися цим напрямом.

ЦЗО напрацьовуватимуть пул можливих учасників, для яких в рамковій угоді визначені основні вимоги до предмета закупівлі, умов постачання, зафіксована верхня цінова межа. Замовники, зі свого боку, зможуть за цими умовами швидко закупити певний обсяг потрібного.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді