Формуємо в ТД вимоги до субпідрядника та співвиконавця

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Продовжуємо пояснювати, що враховувати, коли формуєте умови тендерної документації. Розберемо нині, на яких умовах учасник може залучити субпідрядника/співвиконавця та які вимоги у такому разі прописувати у ТД.

Тендерна документація (ТД) зазвичай містить вимоги до учасника. Та коли учасник ці вимоги виконати не може, він має право звернутися за допомогою до субпідрядника або співвиконавця. Натомість замовник має упевнитися, що така їхня допомога відповідає вимогам законодавства. Зорієнтуємо, як це зробити.

Коли вимоги обов’язкові

У разі закупівлі робіт або послуг тендерна документація має містити вимогу до учасника зазначити у тендерній пропозиції (ТП) інформацію (повне найменування та місцезнаходження) щодо кожного суб’єкта господарювання, якого учасник планує залучати до виконання робіт чи послуг як субпідрядника/співвиконавця в обсязі не менше 20% вартості договору про закупівлю (п. 18 ч. 2 ст. 22 Закону № 922).

Проігнорувати таку законодавчу норму і не встановити вимоги в тендерній документації замовник не може. Мінекономіки зазначає (Відповідь на електронний запит № 1522/2021, див. за посиланням), що Закон України «Про публічні закупівлі» від 25.12.2015 № 922-VIII (далі — Закон № 922) встановлює імперативну норму щодо необхідності надати у ТП інформацію про субпідрядників/співвиконавців, яких учасник планує залучати до виконання робіт чи послуг, якщо обсяг таких робіт чи послуг становить не менше 20% вартості договору про закупівлю.

Формуємо в ТД вимоги до субпідрядника та співвиконавцяУВАГА Вимоги щодо субпідрядника/співвиконавця не застосовують у разі закупівлі товарів

Вимоги в тендерній документації, а також перелік документів, якими учасник повинен підтвердити свою відповідність цим вимогам, замовник визначає самостійно. У такому разі:

  • дійте згідно із законодавством;
  • виходьте зі специфіки предмета закупівлі;
  • ураховуйте частину 4 статті 5 Закону № 922 та дотримуйте принципів, закріплених у статті 5 Закону.

    Зважайте на вартісні межі. Учасник зазначає інформацію про субпідрядника/співвиконавця тільки тоді, коли планує залучати його до виконання робіт чи послуг як субпідрядника/співвиконавця в обсязі не менше 20% вартості договору про закупівлю. І стосується це кожного окремого субпідрядника/співвиконавця.

    Якщо ж учасник залучає кілька субпідрядників/співвиконавців, але обсяг їхньої участі менше 20% вартості договору про закупівлю, про них можна не згадувати у ТП.

    Кого вважати субпідрядником/співвиконавцем

    Маємо розуміти, чим відрізняється субпідрядник від співвиконавця.

    Формуємо в ТД вимоги до субпідрядника та співвиконавця

    Відкрити►►►

    Як формувати умови тендерної документації

    Умови тендерної документації щодо субпідрядника/співвиконавця формуйте з огляду на положення Закону № 922 щодо вимог до замовника.

    Найперше про вимоги до субпідрядника/співвиконавця ми згадуємо тоді, коли в тендерній документації для закупівлі робіт або послуг прописуємо кваліфікаційні критерії до учасника за статтею 16 Закону № 922. Зокрема, передбачаємо такі кваліфікаційні критерії, як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід. Адже в цьому випадку й маємо зважати на право учасника, яке передбачив законодавець, — щоб підтвердити свою відповідність такому критерію, учасник може залучити спроможності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців.

    Не обмежуйте це право учасника, щоб не отримати скаргу. На підтвердження — рішення Колегії АМКУ.

    Формуємо в ТД вимоги до субпідрядника та співвиконавця

    Відкрити►►►

    Що вимагати, щоб перевірити

    Під час закупівлі робіт або послуг, якщо учасник процедури закупівлі має намір залучити спроможності інших суб’єктів господарювання як субпідрядників/співвиконавців в обсязі не менше ніж 20% вартості договору про закупівлю, щоб підтвердити відповідність таким кваліфікаційним критеріям, як наявність обладнання, матеріально-технічної бази та технологій та/або наявність працівників, які мають необхідні знання та досвід, то замовник перевіряє таких суб’єктів господарювання на відсутність підстав, визначених у частині 1 статті 17 Закону № 922 (ч. 7 ст. 17 Закону № 922).

    До експертної статті ☑️

    Як змінювати субпідрядників/співвиконавців під час виконання договору

    Законодавчі норми передбачають, що учасник у ТП має зазначати інформацію щодо кожного суб’єкта господарювання, якого планує залучати. Проте плани можуть змінюватися. Зважайте на це.

    Докладніше ►►►



    зміст

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді