Договори за результатами закупівель у воєнний час

Замовник для закупівлі товарів, робіт, послуг в умовах воєнного стану може укласти договір про закупівлю. Зважайте на особливі вимоги до оприлюднення та внесення змін у договори, укладені за результатами закупівель під час воєнного стану.

 

Ураховуйте особливості, що можуть виникнути із закупівлями, строк дії яких має тривати до кінця року. Це може бути, наприклад, закупівля послуг з охорони.

Постанова № 169 встановлює порядок оборонних та публічних закупівель в умовах воєнного стану. Вона не містить умов щодо строків дії договорів, укладених за результатами таких закупівель.

Попри це зважуйте потребу, актуальність та необхідність кожної закупівлі на певний строк. Щонайменше передбачте у договорі про закупівлю умови для його розірвання у разі завершення воєнного стану.

Зважайте на особливі вимоги до оприлюднення інформації про договір про закупівлю, укладений за Постановою № 169.

Багато закупівельників прагнуть одразу оприлюднити всю інформацію, аби потім не забути про закупівлю, не проґавити строків. Проте Постанова № 169 встановлює обов’язок для замовника/державного замовника оприлюднити за результатами закупівель в ЕСЗ:

  • звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель;
  • договір про закупівлю та всі додатки до нього.

Зробити це потрібно не пізніше ніж через 20 днів з дня припинення чи скасування воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. Адже ніхто не повинен знати, що ви закуповуєте у воєнний час.

Річний план також не потрібно публікувати.

Коли оприлюднювати інформацію про закупівлю — пояснення Мінекономіки

Мінекономіки пояснило чергові зміни, які КМУ вніс до Постанови № 169, — у листі від 22.04.2022 № 3304-04/16796-06. Як саме рекомендує діяти Мінекономіки —покажемо далі.

Докладніше ►►►

Хто публікуватиме звіт про договір про закупівлю, якщо УО не може працювати

Чи може на час відсутності УО інший працівник установи, наприклад бухгалтер, оприлюднювати звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель?

До експертного пояснення ☑️

Чи можна передбачити умови про розірвання у договорах за Постановою № 169

Так, радимо у договорах про закупівлю, у тому числі укладених за Постановою № 169, передбачити можливість їх розірвати після того, як завершиться воєнний стан.

Докладніше ►►►

Чи збільшувати ціну в договорі про закупівлю під час війни

У зв’язку з війною ціна товару на ринку значно зросла. Тож постачальник хоче збільшити на 10% ціну такого товару в договорі про закупівлю, укладеному за результатами відкритих торгів. Як ліпше діяти замовнику — внести зміни до цього договору чи все ж розірвати його та укласти новий договір за іншою процедурою?

До експертної статті ☑️

 

 

 

 



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді