Дозавантаження документів після аукціону

Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Учасник подав тендерну пропозицію, але помітив, що пропустив один документ, що вимагався у тендерній документації. Закон України «Про публічні закупівлі» дозволяє учасникам змінювати свою тендерну пропозицію, у тому числі дозавантажувати документи, але тільки до закінчення строку подання тендерних пропозицій. Після його закінчення та, зокрема після проходження аукціону, дії учасників досить регламентовані і дозавантажити пропущений документ, учасники не можуть. А от що можна дозавантажити після аукціону, розглянемо більш детально.
Договір про закупівлюСкачати зразок

З травня 2020 року в системі Prozorro обмежено завантаження будь-яких документів учасником після завершення аукціону та до визначення переможця процедури закупівлі.

Згідно з Законом тендерна пропозиція має бути подана на етапі подання тендерної пропозиції. Тендерні пропозиції після закінчення кінцевого строку їх подання не приймаються електронною системою закупівель (ч. 6 ст. 26 Закону).

Учасник європейських торгів: відхиляємо до чи після аукціону

Таким чином, завантаження документів тендерної пропозиції після кінцевого строку їх подання не допускається. Але Закон, на цьому етапі, все ж таки дає можливіть учасникам завантажувати документи, проте лише тільки у двох ситуаціях.

Дозавантаження документів після аукціону Перша ситуація це, коли учасник процедури закупівлі виправляє невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у своїй тендерній пропозиції, виявлені замовником після розкриття тендерних пропозицій.

Такі дії учасник зможе зробити тільки у разі якщо замовник оприлюднить повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей в електронній системі закупівель.

Відповідно до ч. 16 ст. 29 Закону замовник розміщує таке повідомлення стосовно документів:

1) що підтверджують відповідність учасника процедури закупівлі кваліфікаційним критеріям;
2) на підтвердження права підпису тендерної пропозиції та/або договору про закупівлю.

Учасник може зробити такі виправлення шляхом завантаження через електронну систему закупівель уточнених або нових документів в електронній системі закупівель протягом 24 годин з моменту розміщення замовником в електронній системі закупівель повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей.

Дозавантаження документів після аукціону Друга ситуація це, коли тендерна пропозиція учасника визнана аномально низькою.

Учасник, який надав найбільш економічно вигідну тендерну пропозицію, що є аномально низькою, повинен надати протягом одного робочого дня з дня визначення найбільш економічно вигідної тендерної пропозиції обгрунтування в довільній формі щодо цін або вартості відповідних товарів, робіт чи послуг тендерної пропозиції.

Аномально низька ціна визначається електронною системою закупівель автоматично за умови наявності не менше двох учасників, які подали свої тендерні пропозиції щодо предмета закупівлі або його частини (лота).

Тому, у цій ситуації, учаснику не слід чекати дій з боку замовника, а відразу як тільки електронна система закупівель визначить його тендерну пропозицію аномально низькою, готувати обгрунтування та завантажувати його в систему. На це у нього один робочий день.

Замовники не можуть вимагати від учасників завантажувати в електронну систему закупівель після аукціону та до визначення переможця, будь-яких інших документів. Така вимога не відповідає нормам Закону і в учасника процедури закупівлі відсутня технічна можливість зробити це.

Навіть якщо замовник встановить таку вимогу у тендерній документації, він не зможе відхилити учасника через не подання відповідних документів.

Наприклад, у закупівлі UA-2020-11-26-005963-a, коли учасник оскаржив вимогу замовника в тендерній документації після аукціону завантажити оновлену тендерну пропозицію, орган оскарження у задоволенні цього питання у скарзі відмовив. У рішенні він зазначив, що оскільки наведена у тендерній документації форма "тендерна пропозиція" з дня проведення аукціону не є складовою тендерної пропозиції учасника у розумінні Закону, її ненадання не може бути підставою для відхилення його тендерної пропозиції відповідно до вимог статті 31 Закону.

В той же час, учасникам не слід на вимоги про аномально низьку ціну та 24 години на виправлення, намагатися завантажувати інші документи ніж передбачено Законом.

У закупівлі UA-2021-03-11-010198-b, коли учасник завантажив пропущений у тендерній пропозиції документ, а саме довідку «Відомості про учасника», у 24 години, що замовник йому надав на виправлення невідповідностей, орган оскарження указав, що зазначений документ не відносяться до документів, визначених ч. 16 ст. 29 Закону. Таким чином, замовник не мав права звертатись за усуненням невідповідностей у зазначених вище документах. Враховуючи викладене, Замовник, звернувшись за усуненням наведених невідповідностей, порушив вимоги Закону, а учасник не відповідає вимогам тендерної документації.

Отже, учасники мають можливість завантажувати документи у період після аукціону та до укладення договору, але виключно ті документи та за тих умов, що визначені Законом.

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді