Як обґрунтувати аномально низьку ціну

UA RU
Автор
експерт, адвокат зі спорів з контролюючими органами, консультант із закупівель
Замовник повинен відхилити тендерну пропозицію, якщо учасник не надав обґрунтування аномально низької ціни пропозиції. Пропонуємо експертний зразок повідомлення, який допоможе в роботі.

 

 

Для багатьох суб’єктів господарювання публічні закупівлі є стабільним, хоча не надмірним доходом, але краще постійно отримувати дохід, ніж місяцями, чи навіть роками не мати доходу. Тому, намагаючись отримати замовлення від замовників, багато хто з учасників йдуть на поступки, закладаючи у свою цінову пропозицію невисокий відсоток прибутку. В деяких випадках (коли витрати на постачання ТМЦ/послуг є низькими), це може призвести до того, що таку ціну буде визнано аномально низькою.

Тому, щоб тендерну пропозицію такого учасника не відхилили, він повинен протягом 1 робочого дня подати пояснення, які називаються: «Обґрунтування аномально низької ціни». І хоча кожне постачання має свої власні унікальні нюанси та розрахунки, у даній статті розглянемо зразок, який допоможе учасникам розібратися у хитросплетіннях подання такого пояснення.

Обґрунтування аномально низької ціни - зразок

Які вимоги до обґрунтування аномально низької ціни встановлювати

Важливо! Чим більше розрахунків та письмових підтверджень (документів) надасть учасник, тим складніше замовнику буде визнати, що обґрунтування ціни є неналежним. І, оскільки для подання пояснень дається один робочий день, учасникам варто подбати про формування пояснень, ще під час підготовки тендерної пропозиції.

Обгрунтування аномально низької ціни - ЗРАЗОК

Обґрунтування аномально низької ціни - зразок

СКАЧАТИ
    

 

Цей розрахунок у кожного суб’єкта господарювання має свої особливості, але, надаючи його замовнику, потрібно врахувати, що з нього повинно вбачатися, чому ціна є аномально низькою (на неї вплинули знижки на придбання продуктів харчування та відсутність посередників, вдала логістика (відсутність або мінімальність витрат на пальне), тощо). Такий розрахунок можна надати у довільній формі, але якщо він буде у табличній формі, психологічно, це додасть йому важливості.

 

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді