Чи може уповноважена особа під час відпустки публікувати протокол

2086
Автор
експерт, упов­новажена особа ДУ «Професійні закупівлі»

Запитання

Чи може уповноважена особа в період відпустки опублікувати протокол, якщо відсутня уповноважена особа, що її заміняє?

Відповідь

Публікація протоколу — це частина посадових і трудових обов’язків уповноваженої особи. Тому у цій ситуації уповноважена особа має керуватись законодавством про працю, адже вона перебуває в трудових відносинах та в штаті організації.

Зразки протоколів за Особливостями, які обов'язково складає УО під час проведення відкритих торгів

Держава гарантує працівникам право на відпочинок (ст. 45 Конституції України). Відпустка — це вільний час, коли особа не виконує своїх посадових обов’язків і не несе відповідальності за їх невиконання, не виконує термінових разових завдань керівництва, не підлягає трудовому розпорядку.

Керівник має право відкликати працівника за його згодою для відвернення:

Акцент. Коли керівник відкликає працівника з відпустки, він має дотримати вимог частини 1 статті 12 Закону № 504.

Відкликати працівника з відпустки можливо і в інших випадках, передбачених законодавством.

Якщо ми звернемося до закупівельного законодавства, то ні Закон № 922, ні Особливості не передбачають випадків, коли уповноважену особу можна відкликати з відпустки.

Однак якщо уповноважена особа належить до держслужбовців, треба зважати на Порядок відкликання державного службовця із щорічної відпустки, затверджений постановою КМУ від 25.03.2016 № 230 (далі — Порядок). Уповноважену особу можна відкликати для виконання невідкладного завдання, про яке не було і не могло бути відомо під час надання щорічної відпустки. Умова — неможливість виконати таке завдання іншою уповноваженою на це особою (п. 3 Порядку).

Щоб відкликати працівника з відпустки, роботодавець має оформити наказ про це. Підстава для видання наказу — доповідна або службова записка керівника підрозділу, працівника якого відкликають. Така записка обов’язково має містити обґрунтування відкликання. Тобто інші підстави, на кшталт «ніхто не може виконати роботу закупівельника», «відсутня особа, що має заміняти уповноважену», «строки горять», не є офіційною причиною відкликати працівника з відпустки.

Якщо роботодавець офіційно відкличе працівника з відпустки, його працю мають додатково оплатити з урахуванням тієї суми, що була нарахована на оплату невикористаної частини відпустки.

Якщо ж офіційного наказу про відкликання уповноваженої особи з відпустки немає, рішення, чи працювати у відпустці, ухвалює особисто уповноважена особа. Законодавчої заборони на це немає.

На період відпустки трудові правовідносини працівника та роботодавця не припиняються. Тож уповноважена особа може вийти на роботу під час відпустки з власної ініціативию.

Однак треба зважати на такий момент: додаткову роботу не оплатять, а от відповідальність за прийняте рішення уповноважена особа нестиме.

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у квітні для закупівельника 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у квітні. Тримайте нові консультації, що допоможуть укласти договір з надійним постачальником за результатами ЗПП в каталозі, а також — змінити Нафтогаз Трейдинг на нового постачальника. Скористайтеся готовими зразками, довідниками і добірками. Загляньте на наші вебінари
952

Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів
5381