Чи можна повернути учасника‑переможця на кваліфікацію і надати 24 год, щоб виправив помилку

5795
Автор
експерт, упов­новажена особа ДУ «Професійні закупівлі»

Запитання

Замовник визнав переможцем учасника, а після цього виявив, що у тендерній пропозиції цей учасник неправильно зазначив найменування предмета закупівлі. Чи можна повернути такого учасника на кваліфікацію і надати йому 24 години на виправлення невідповідностей?

Відповідь

Замовник не може скасувати власне рішення про визначення переможця та повернутися до етапу кваліфікації учасників, окрім одного випадку. Далі про це докладніше.

Замовники проводять закупівлі відповідно до Закону № 922 з урахуванням Особливостей.

З дати, коли замовник оприлюднює рішення про визначення переможця процедури закупівлі, розпочинаються два етапи закупівлі: укладення договору про закупівлю з учасником, якого замовник визнав переможцем процедури закупівлі; оскарження учасником рішення замовника. Замовник має право відхилити тендерну пропозицію (ТП) переможця лише з підстав, визначених підпунктом 3 пункту 41 Особливостей. У разі відхилення наступний крок замовника — визначити переможця процедури закупівлі серед тих учасників, у яких строк дії ТП ще не минув, вона відповідає критеріям та умовам тендерної документації і може бути визнана найбільш економічно вигідною відповідно до вимог Закону № 922 та Особливостей.

Ані Особливості, ні Закон № 922 не містять положень, які б дозволяли замовнику скасувати власне рішення про визначення переможця та повернутися до етапу кваліфікації учасників, щоб надати 24 години на виправлення помилок. Однак учасник може оскаржити рішення замовника про його відхилення протягом п’яти днів з дати, коли замовник оприлюднив рішення про визначення переможця процедури закупівлі в ЕСЗ. Рішення органу оскарження замовники та особи, яких вони стосуються, зобов’язані виконувати (п. 22 ст. 18 Закону № 922 та п. 64 Особливостей).

 

Тож замовник може скасувати своє рішення та повернути учасника на кваліфікацію, лише якщо орган оскарження задовольнить скаргу учасника. Розглянемо тепер, чи може замовник надати 24 години, якщо учасник у ТП неправильно зазначив найменування предмета закупівлі.

Якщо замовник під час розгляду ТП учасника виявив невідповідність в інформації та/або документах, що учасник подав у складі ТП та/або подання яких передбачала ТД, він розміщує в ЕСЗ повідомлення з вимогою усунути такі невідповідності. Строк — не менше ніж два робочих дні до закінчення строку розгляду ТП.

Важливо знати, що саме законодавець вважає невідповідністю в інформації та/або документах, які надає учасник на виконання вимог технічної специфікації до предмета закупівлі. Це помилки, виправлення яких не призводить до зміни предмета закупівлі, запропонованого учасником процедури закупівлі у складі його ТП, найменування товару, марки, моделі тощо.

Тож якщо учасник неправильно зазначив найменування предмета саме в технічній специфікації до предмета закупівлі, то замовник не повинен надавати 24 години на виправлення невідповідностей. Адже така помилка не підпадає під поняття «невідповідність» за Особливостями. В інших випадках замовник може надати 24 години на виправлення помилок на етапі розгляду ТП.

🎓Не відкладайте підвищення кваліфікації на потім!

Скористайтеся унікальною пропозицією травня

akcia_traven_school.jpg ХОЧУ НА НАВЧАННЯ

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Як створити повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей

Якщо під час розгляду тендерної пропозиції учасника виявили невідповідності в інформації та/або документах, що подані ним у ТП та/або подання яких вимагалося ТД, маєте розмістити в ЕСЗ повідомлення з вимогою про усунення таких невідповідностей. Як створити таке повідомлення в електронній системі розглянемо на прикладі.
2483

Сертифікат відповідності: вимагати чи ні

Перед замовниками часто постає дилема: чи потрібно вимагати сертифікат відповідності. Тож у статті акцентуємо на особливостях оцінки відповідності та покажемо на прикладах, як правильно вимагати сертифікати відповідності
3059

Невідповідність електронного підпису — дати 24 години vs відхилити

За порадами свіжого експертного матеріалу, який підготували редакція «Експертус Держзакупівлі» і юристи фірми «Світ права», зможете правильно сформулювати вимоги тендерної документації до того, яким має бути електронний підпис учасника. А якщо учасник їх не дотримає, знатимете, чи надавати 24 години, щоб він виправив невідповідності
3224

Як виправити помилку в ЕСЗ, яку допустили через технічні особливості роботи системи

Допустили технічну чи механічну помилку через технічні особливості роботи електронного майданчика? Ділимося, як виправити помилку в ЕСЗ, в експертному матеріалі від редакції «Експертус Держзакупівлі» і юридичної фірми «Світ права»
6427