Чи має право на повторне працевлаштування працівник, якого звільнили через відмову виконувати функції УО

1777
Автор
керівник групи експертів із кадрових питань

Запитання

Працівник відмовився від призначення УО замовника. За це його звільнили на підставі відмови продовжити роботу у зв’язку зі зміною істотних умов праці. Чи має переважне право такий працівник при поворотному працевлаштуванні?

Відповідь

Ні, не має. Аргументуємо.

КЗпП не передбачає переважного права при поворотному прийнятті на роботу для працівників, звільнених у зв’язку з відмовою продовжити роботу після зміни істотних умов праці. Такі працівники ­можуть працевлаштовуватись на нове або попереднє місце роботи на загальних підставах із наступного дня після звільнення.

Під зміною істотних умов праці розуміють зміну сис­теми та розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, встановлення або скасування непов­ного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменувань посад тощо.

Зміна істотних умов праці допускається за наявності змін в організації виробництва і праці та за умови продовження роботи за тією самою спеціальністю, кваліфікацією чи посадою.

 

Повідомлення про зміни істотних умов праці є фактично повідомленням працівника про заплановану зміну умов укладеного трудового договору з пропозицією продовжувати роботу в нових умовах. Працівник може погодитися або відмовитися від пропозиції.

Під час воєнного стану не потрібно дотримувати двомісячний строк повідомлення працівника про зміну істотних умов праці у зв’язку зі змінами в організації виробництва і праці. Достатньо повідомити працівника про зміну істотних умов до того, як їх запровадити.

Ілона Тарнопольська головний редактор експертно-правової системи «Експертус Держзакупівлі»
Ви щоденно стикаєтеся зі складними робочими ситуаціями. Ми ж – щоденно допомагаємо їх вирішувати. Тож заходьте в Систему, щоб швидко отримати рішення своєї ситуації

Якщо попередні умови праці не можна зберегти, а працівник не згоден продовжувати роботу в нових умовах, трудовий договір припиняють на підставі пункту 6 статті 36 КЗпП — через відмову працівника від продовження роботи у зв’язку зі зміною істотних умов праці.

Зважте: якщо працівник наступного дня після звільнення звернеться з заявою про прийняття на роботу, роботодавець може відмовити йому в працевлаштуванні лише, якщо обґрунтує відмову. Адже КЗпП забороняє необґрунтовану відмову в прийнятті на роботу.

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у квітні для закупівельника 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у квітні. Тримайте нові консультації, що допоможуть укласти договір з надійним постачальником за результатами ЗПП в каталозі, а також — змінити Нафтогаз Трейдинг на нового постачальника. Скористайтеся готовими зразками, довідниками і добірками. Загляньте на наші вебінари
952

Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів
5381