Чи може керівник вважати прогулом відмову УО від надурочної роботи

549
Автор
експерт із кадрових питань, Київ

Запитання

УО відмовляється працювати понаднормово. Чи може керівник звільнити її за прогул?

Відповідь

Це не прогул, а порушення трудової дисципліни.

Надурочна робота — це робота, яка перевищує встановлену тривалість робочого дня (ч. 1 ст. 62 Кодексу законів про працю України; КЗпП).

Коли суди розглядають позови про поновлення на роботі осіб, звільнених за прогул (п. 4 ст. 40 КЗпП), судді повинні виходити з того, що прогулом визнають відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин (абз. 1 п. 24 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 № 9).

Робота під час війни: відповідаємо на нагальні запитання

Працівники зобов’язані працювати чесно й сумлінно, своєчасно й точно виконувати розпорядження роботодавця, додержувати трудової і технологічної дисципліни (ст. 139 КЗпП). Частина 1 статті 147 КЗпП встановлює, що за порушення трудової дисципліни до працівника можна застосувати один із заходів стягнення.

Звільнити за систематичне невиконання без поважних причин обов’язків, покладених трудовим договором або правилами внутрішнього трудового розпорядку, на підставі пункту 3 частини 1 статті 40 КЗпП можна, якщо до уповноваженої особи раніше застосовували заходи дисциплінарного стягнення. Тобто уповноважена особа має хоча б одну непогашену догану, після оголошення якої минуло менше року. 

 

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація👇

Зареєструватися

Останні новини

Усі новини

Статті за темою

Усі статті за темою

Головне у квітні для закупівельника 2024

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати у квітні. Тримайте нові консультації, що допоможуть укласти договір з надійним постачальником за результатами ЗПП в каталозі, а також — змінити Нафтогаз Трейдинг на нового постачальника. Скористайтеся готовими зразками, довідниками і добірками. Загляньте на наші вебінари
952

Доплата уповноваженій особі з публічних закупівель 2024

Мінекономіки уточнило питання оплати праці працівникам, на яких покладено функції уповноваженої особи з організації та проведення закупівель як додаткової роботи. А щоб дати відповідь на запити про доплату уповноваженій особі, яка є державним службовцем, Мінекономіки звернулося до НАДС. Наведемо позиції цих органів
5381