Кабмін врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Кабінет Міністрів України затвердив зміни до механізму доповнення Національного переліку лікарськими засобами, які наявні в останній редакції Базового переліку основних лікарських засобів, рекомендованого ВООЗ без проведення оцінки медичних технологій.

Кабмін врегулював процедуру розширення Національного переліку основних лікарських засобів

Закупівлі ліків та медвиробів за Особливостями

WHO Model List of Essential Medicines – один із ключових документів, яким керуються країни під час вибору медичної продукції, що повинна задовольняти першочергові потреби населення, бути якісною, широкодоступною та прийнятною за ціноутворенням для всіх рівнів системи охорони здоров’я. Базовий перелік лікарських засобів періодично оновлюється Всесвітньою організацією охорони здоров’я з урахуванням нових передових препаратів, які спрямовані на лікування від різних захворювань, у тому числі й тяжких, як, наприклад, онкологічні.

Зміни дають можливість розширити Національний перелік лікарських засобів новими, ефективними, безпечними та якісними препаратами, які наявні в останній редакції документа. Для забезпечення населення такими ліками за рахунок бюджетних коштів програму реімбурсації «Доступні ліки» буде розширено новими сучасними препаратами, які наявні сьогодні в переліку ВООЗ. Це дозволить пацієнтам отримати такі препарати безоплатно або з частковою доплатою.

Ліки, які будуть додаватися до списку, мають бути представлені на фармринку України не менш як чотирма різними виробниками. Врахування кількості виробників забезпечуватиме дотримання принципу збалансованості, що сприятиме:

  • збільшенню доступності медичних препаратів шляхом нарощування кількості фармацевтичних виробників, що, відповідно, стимулюватиме конкуренцію на фармринку України;
  • зниженню цін на лікарські засоби;
  • збільшенню показників затребуваності та актуальності медпрепаратів;
  • зниженню ризиків дефіциту відповідних ліків на фармацевтичному ринку, зокрема, в період дії воєнного чи надзвичайного стану;
  • розвитку фармацевтичних інновацій.

Джерело: офіційний сайт МОЗ

🔥Безплатний вебінар від проєкту «ДеюреЗакупівлі»

Статичний блок для новин

Щоб переглянути вебінар та отримати сертифікат, потрібна попередня реєстрація 👇

Зареєструватися

Статті за темою

Усі статті за темою

Технічна специфікація до предмета закупівлі – вимоги та зразок

Технічна специфікація – це одна з найбільш важливих частин у тендерній документації. Саме вона визначає чи вдасться замовнику отримати потрібне у належній якості, формі та з необхідним функціоналом. З'ясуймо, на що звернути увагу замовнику.
5527

Оскарження процедури закупівлі: як діяти учаснику

Для відстоювання своїх законних прав та інтересів в процесі здійснення публічних закупівель законодавством передбачено етап оскарження. А учасникам потрібно знати, як захистити себе. Як це зробити, розглянемо у статті
2651

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді