Вартісні межі закупівель 2024

UA RU
Автор
експерт, консультант з публічних закупівель, канд. екон. наук
Дізнайтеся, які вартісні межі закупівель або так звані «пороги закупівель» встановлюють положення Особливостей № 1178

Законодавство у сфері публічних закупівель у період воєнного стану так стрімко змінюється, що замовники іноді губляться яку закупівлю слід провести. Адже, щоб визначити це потрібно враховувати предмет закупівлі, його очікувану вартість, код закупівлі в ЄЗС та безліч окремих умов, що встановлюються Особливості № 1178. Розглянемо як правильно діяти.

Відповідно до Особливостей № 1178 щоб правильно обрати вид закупівлі замовник спочатку повинен визначити до якої категорії належить його предмет закупівлі: товар, робота чи послуга.

Окремо варто виділити послуги з поточного ремонту. В Особливостях № 1178 зазначено, що  послуги з поточного ремонту це предмет закупівлі який визначається відповідно до пункту 3 розділу II Порядку визначення предмета закупівлі, затвердженого наказом Мінекономіки від 15 квітня 2020 р. № 708 (далі - послуги з поточного ремонту).

Наталія Заєць експерт, консультантка з публічних закупівель, канд. екон. наук
Знатимете, за яких умов можете закупити, якщо виникла додаткова потреба, яку не змогли передбачити. Ознайомитесь із особливостями закупівель, коли додатково виділили кошти, перерозподілили зекономлені кошти або коли договір розірвали

З якої суми потрібно проводити тендер

Після того як буде визначено категорію закупівлі, всі замовники здійснюють закупівлі:

  • товарів і послуг, вартість яких становить або перевищує 100 тис. гривень,
  • послуг з поточного ремонту, вартість яких становить або перевищує 200 тис. гривень,
  • робіт, вартість яких становить або перевищує 1,5 млн. гривень,

шляхом застосування відкритих торгів.

Ця вимога є обов’язковою. Однак, якщо закуповується товар альтернативою відкритим торгам, незалежно від суми очікуваної вартості закупівлі, може бути використання електронного каталогу.

Водночас, застосування електронного каталогу обов’язкове якщо здійснюється закупівля лікарських засобів та медичних виробів з переліку у додатку 1 до Особливостей № 1178 якщо їх вартість становить або перевищує 50 тис. гривень.

Таку вимогу закріплено тільки у разі якщо закупівля здійснюється закладами охорони здоров’я або структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних та Київської міської державних (військових) адміністрацій.

Від 100 тис грн електронний каталог повинні застосовувати усі замовники, що купують продукти харчування з переліку у додатку 2 до Особливостей № 1178.

Таким чином, замовники, що планують закупівлю товарів на суму включно або вище 100 тис грн,  мають вибір проводити відкриті торги чи застосувати електронний каталог, крім тих умов, що визначають застосування електронного каталогу обов’язковим.

Для послуг і робіт основним видом закупівлі є відкриті торги.

image89

Протокол УО про проведення процедури закупівлі та затвердження ТД

Скачати зразок

image47

Протокол УО про закупівлю товарів через електронний каталог

Скачати зразок

До якої суми не проводиться тендер

Все що нижче розглянутих вартісних меж може закуповуватись шляхом застосування:

  • укладення договору про закупівлю без застосування електронної системи закупівель;
  • спрощеної закупівлі відповідно до наказу  ДП "ПРОЗОРРО" № 25 від 20.10.2022 "Про затвердження Інструкції про порядок використання електронної системи закупівель у разі здійснення закупівель, вартість яких є меншої за вартість, що встановлена в особливостях здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України "Про публічні закупівлі", на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування та зупинення дії наказу ДП "ПРОЗОРРО" від 19.03.2019 року №10 (зі зімнами);
  • електронного каталогу.

У цих випадках замовник повинен оприлюднити звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель. Він може не робити цього, виключно у разі вартість такої закупівлі є меншою, ніж 50 тис. гривень.

image64

Протокол УО про закупівлю на суму до 50 тис. грн 

Скачати зразок

image31

Протокол УО про закупівлю на суму до 100 тис. грн

Скачати зразок

image86

Протокол УО про скасування закупівлі без використання ЕСЗ через помилку

Скачати зразок



зміст

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді